![]() |
Na zdjęciu pojawiła się kartka z napisem "Coś dobrego z niedrogiego". Jest tam dlatego ponieważ wysłałem mój przepis, wraz ze zdjęciem, na jeden z konkursów kulinarnych, ale to kiedy indziej :) |
Potrzebne produkty:
- 5 dużych białych cebul
- 3 średnie czerwone cebule
- 1 por
- 1/4 kostki masła
- 4 ząbki czosnku
- 5-6 gałązek świeżego tymianku (bez łodyg)
- sól, pieprz
- 1,5 litra bulionu wołowego lub cielęcego
- pieczywo na grzanki
- 120 gr startego sera wędzonego
Sposób przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę kroimy w piórka, por w talarki, czosnek siekamy. W garnku rozpuszczamy 1/4 kostki masła i dodajemy czosnek. Następnie dodajemy wcześniej posiekaną cebulę, por i tymianek.
Dusimy wszystko około 25 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dolewamy 1,5 litra bulionu i gotujemy jeszcze przez około 10 minut - oczywiście cały czas mieszając. Międzyczasie możemy przygotować grzanki. Pieczywo kroimy na kromki i wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy przez około 3 minuty. Następnie grzanki posypujemy startym wędzonym serem oraz tymiankiem. Tak przygotowane grzanki pieczemy do momentu, aż ser się rozpuści.
Zupę serwujemy w bulionówkach lub małych miseczkach z grzankami. Dla chętnych - można także do samej zupy dodać odrobinę startego sera. Jeżeli nie masz ochoty jeść kawałków cebuli to możesz - po ostudzeniu - zblendować zupę i podać ją w postaci kremu :)
Smaczego cebulożercy :)
Ach, coś dla mnie! Zachwyciłam się i jak tylko będę miała wolny dzień przystępuję do dzieła. Od razu Maciejowi powiem, że wszelkie zapachowe skargi ma zgłaszać do Ciebie;)
OdpowiedzUsuń