night time cooking

night time cooking

piątek, 29 marca 2013

Wiosenny zawijaniec z kurczakiem i marynowaną dynią.

      Dzisiaj miałem trochę wolnego czasu więc postanowiłem to jakoś wykorzystać. Żona u fryzjera, ja sam w domu...Pomyślałem, że trzeba zrobić przegląd lodówki :) I co znalazłem? Dwie rolki ciasta francuskiego, pół słoika marynowanej dyni od babci, 2 cebule czerwone i kilka kawałków wcześniej upieczonego kurczaka. Całkiem niezły zestaw :) Z tego właśnie połączenia wyszedł przepis na wiosenny zawijaniec z kurczakiem i marynowaną dynią.


Potrzebne produkty - z poniżej podanych ilości wychodzi około 10 zawijańców.

- 2 rolki ciasta francuskiego
- 2 średnie czerwone cebule
- 1 łyżka stołowa marynowanej dyni na każdy zawijaniec
- 100 gr kurczaka
- tymianek
- parmezan / lub inny twardy ser / lub żółty ser


Sposób przygotowania:

Rozwijamy rolkę ciasta francuskiego na blacie. Dzielimy je na 5 równych pionowych pasków. Na każdy pasek nakładamy łyżkę stołową marynowanej dyni i rozsmarowujemy po całej długości paska pozostawiając na końcach i po bokach około 1 cm wolnego miejsca.



Następnie nakładamy drobno pokrojoną czerwoną cebulę.


Kolejną warstwą jest pokrojony w drobne kawałki kurczak oraz tymianek.


Następnie na to wszystko ścieramy ser,


i zawijamy całość w rulon. Nacinamy go lekko u góry tak, aby ułatwić powietrzu lepszy dostęp do środka.


Tak przygotowane zawijańce smarujemy z góry delikatnie odrobiną mleka i wkładamy do nagrzanego do 190-200'C piekarnika i pieczemy do zarumienienia się ciasta. Po wyciągnięciu posypać odrobiną startego sera. Ser pod wpływem wysokiej temperatury ciasta lekko rozpuści się. 



Oczywiście nadzienie zawijańca można dowolnie modyfikować. Na pewno takie danie bardzo dobrze smakowałoby z łososiem, lub jakąś dobrą kiełbasą np jałowcową zamiast kurczaka. W miejsce cebuli można zastosować pora, lub szalotkę. Najważniejszym składnikiem jest marynowana dynia, która daje lekko słodkawy smak. Można ją bez problemu kupić w słoiczkach w wielu większych sklepach. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz