night time cooking

night time cooking

piątek, 5 kwietnia 2013

Kurczak pieczony w maśle czosnkowym, świeżym tymianku i miodzie.

       Jakoś tak się stało, że gdzieś w lodówce zapodział mi się kurczak...Tak! Wiem! Jak można zapodziać prawie 2 kg ptaka w lodówce....Otóż MOŻNA! Szybki przepis na smaczną kolację w piątkowy wieczór lub gwarantowany hit na domówkę. Przygotowanie do pieczenia zajmuje około 6 minut. Resztę robi piekarnik :)




Potrzebne produkty:

- świeży kurczak - udo, pierś, skrzydła itd.
- 100 gr masła czosnkowego - na całego kurczaka tj: na 2 uda, 2 pojedyncze piersi, 2 skrzydła
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól
- pieprz
- około 2 łyżeczek miodu 

Sposób przygotowania:

Masło czosnkowe:

Masło włóż do miseczki. Najlepiej nadaje się do tego masło o temperaturze pokojowej. Miękkie masło łatwiej się miesza z wszystkimi składnikami. Rozgnieć je i wciśnij dużo czosnku. Naprawdę dużo. Ja zazwyczaj do 200 gr masła dodaję 5 ząbków czosnku i dużo ziół - najlepiej świeżych jak masz. Jeżeli nie posiadasz takowych możesz użyć suszonych ziół prowansalskich. Ważne jest, aby dokładnie wszystko wymieszać. Najlepsze masło czosnkowe to takie, które postoi około dwóch dni i "przejdzie" całym aromatem czosnku i ziół. Dobrze jest takie masło trochę dosolić. To spowoduje, że czosnek będzie bardziej aromatyczny gdyż sól wydobędzie z czosnku jego naturalne olejki. W niektórych sklepach można kupić masło solone solą morską.

Kurczak:

Kurczaka dokładnie umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Sekretem chrupiącej skórki jest dobrze wysuszona skóra po myciu. Mięso układamy na blaszce do pieczenia. Doprawiamy solą i pieprzem. Na kurczaka nakładamy kawałki masła czosnkowego. Między ułożone kawałki mięsa wkładamy gałązki świeżego tymianku. Tak przygotowane mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy aż skórka się zarumieni. Pamiętaj, aby co jakiś czas podlewać kurczaka tym co wytworzy się na dnie blachy (rozpuszczone masło czosnkowe oraz soki z pieczonego mięsa). To sprawi, że kurczak będzie soczysty w środku. Po około 15 minutach pieczenia możemy polać kurczaka odrobiną miodu. Miód pod wpływem wysokiej temperatury zacznie karmelizować i spowoduje, że skórka będzie miała jeszcze ładniejszy kolor. Nie zapominaj o podlewaniu mięsa. 

Po wyciągnięciu z piekarnika zostaw mięso na kilka minut, aby "odpoczęło". Ten zabieg pozwoli sokom znajdującym się w kurczaku pozostać w środku, no i oczywiście mięso dzięki temu lekko przestygnie. Nie wiem jak Wy, ale ja nie lubię jeść przesadnie gorącego kurczaka. 

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz