night time cooking

night time cooking

czwartek, 16 maja 2013

Lekki mix sałat z mozzarellą, pomidorami koktajlowymi, jajkiem i papryką z dressingiem z pesto i odrobiną parmezanu.

Idealny przepis na ciepłe dni. Nie trzeba stać przy gorącej kuchni :) Szybkie do przygotowania i bardzo smaczne :)


Potrzebne produkty - na jedną porcję:

- mix sałat
- 1 kula mozzarelli 
- 6 pomidorków koktailowych
- 3 łyżki stołowe pesto - ja użyłem bazyliowego, ale można dodać każdego innego
- 2 łyżeki oliwy z oliwek
- 1 jajko ugotowane na twardo
- zioła prowansalskie
- 2 łyżeczki sezamu
- pół średniej wielkości papryki
- sól, pieprz do smaku
- parmezan do posypania

Sposób przygotowania:

Dressing:

Trzy łyżki stołowe pesto bazyliowego oraz dwie łyżeczki oliwy z oliwek mieszamy w naczyniu (może być kubek). Dodajmy odrobinę ziół prowansalskich. Gotowe.

Sałata:

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Sałatę osuszamy z wody i rozdrabniamy (rwiemy) na mniejsze kawałki. Sałatę układamy na talerzu. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidorki koktailowe oraz jajko ugotowane wcześniej na twardo, i pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie mozzarellę rwiemy w rękach na mniejsze kawałki i układamy na sałacie. Całość polewamy około 5 łyżkami dressingu. Posypujemy odrobiną startego parmezanu oraz odrobiną sezamu.

Sałatkę polecam podawać z pieczywem czosnkowym lub pieczywem razowym.

Smacznego :)

Ps: Zrobiłem sobie taką sałatkę do pracy. Dla odmiany dodałem do niej tuńczyka w sosie własnym. Rewelacja :) Pewnie równie dobrze smakuje z grillowaną piersią z kurczaka :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz