Potrzebne produkty:
Placki
- 500 gr dyni
- 1 jajo
- 150 gr mąki - możesz dodać więcej. Ciasto musi mieć dość stałą konsystencję.
- do 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki masali - jaką masz
- rozmaryn -świeży lub suszony
- kurkuma
- olej do smażenia
Wykończenie
- 1 średnia cebula czerwona - odrobina na każdy placek
- po 2 plasterki sera pleśniowego na placek
- kilka szypułek roszponki na każdy placek
- 1 łyżeczka serka wiejskiego na placek
- odrobina chilli na górę
Sposób przygotowania:
Dynię ścieramy na małych oczkach na tarce. Odstawiamy na chwilę. Odcedzamy wodę, dodajemy jajo, mąkę i mleko. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki, jeżeli za gęste dodaj mleka. Dodaj odrobinę soli i pieprzu, rozmaryn, kurkumę i masalę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nałóż odpowiednie porcje i usmaż aż uzyskasz złoty kolor. Następnie odcedź placki na papierowym ręczniku.
Na usmażone placki kładziemy ser pleśniowy oraz cebulę. Tak przygotowane placki wkładamy do piekarnika aż ser się zacznie rozpuszczać.
Wyciągamy placki z piekarnika, kładziemy odrobinę roszponki. Na górę nakładamy łyżeczkę serka wiejskiego i posypujemy odrobiną chilli.
Idealne połączenie na drugie śniadanie - ulubiona kawa i placki z dyni :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz