Potrzebne produkty:
- śledzie świeże - patroszone
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek - jeżeli masz to olej sezamowy
- świeża bazylia
- ząbek czosnku
- odrobina świeżego chilli
- ćwiartka cytryny - dla każdej osoby
Sposób przygotowania:
Wypatroszone śledzie dokładnie umyj pod bieżącą zimną wodą - szczególnie wewnątrz. Na blachę do pieczenia wyłóż papier do pieczenia lub folię aluminiową. Skórę śledzi osusz (najlepiej papierowym ręcznikiem) i ułóż na folii tak jak na zdjęciu i posyp odrobiną soli i pieprzu. Osuszenie skóry pomoże nam w uzyskaniu jej chrupkości. Jeżeli masz jakieś świeże zioła także możesz je gdzieś między rybę położyć.
Tak przygotowane śledzie wkładamy do rozgrzanego do 180-190' C piekarnika na jakieś 10-12 minut. Międzyczasie możemy zająć się przygotowaniem dressingu. Najlepiej zrobić to w małym słoiczku po dżemie gdyż po zakręceniu możesz szybko i dokładnie wszystko wymieszać, ale jeżeli takiego nie masz to możesz słoik zastąpić małą miseczką. Najpierw siekamy kilka liści świeżej bazylii, wkładamy do naczynia i posypujemy odrobiną soli. W ten sposób bazylia puści swój sok i da bardziej intensywny aromat. Następnie siekamy ząbek czosnku, odrobinę chilli i łączymy z bazylią. Na koniec wszystko zalewamy oliwą z oliwek lub olejem sezamowym (jeżeli masz) i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Dressing powinien mieć konsystencję płynną, a nie gęstą.
Wykończenie:
Po wyciągnięciu śledzi z piekarnika ułóż je na talerzu i polej odrobiną dressingu. Kiedy wiadomo, że możemy wyciągnąć śledzie z piekarnika? Można to rozpoznać po kolorze skórki - powinna być lekko zarumieniona - no i chrupka. Do każdej porcji dodajemy cząstkę cytryny. Dość słonawy dressing doskonale komponuje się z sokiem z cytryny.
Pozostaje mi tylko życzyć smacznego :)
Myślę, że to istne NIEBO w gębie !
OdpowiedzUsuńMuszę koniecznie wypróbować Twój przepis, ale z racji tego, że nie lubię bazyli -zastąpię ją natką pietruszki.
sa super,robiłam i mąż kazał zrobić raz jeszcze:))))polecam:)))super
OdpowiedzUsuńTeż polecam ten przepis. Dressing jest rewelacyjny!!! Bardzo ciekawy smak pasujący do "zwykłych" "niezwykłych" śledzi.
OdpowiedzUsuń