night time cooking

night time cooking

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Pieczony na kości schab faszerowany świeżymi ziołami i czosnkiem

Nie ma to jak porządny kawał mięsa :) Chciałbym się z Wami podzielić przepisem na pyszny pieczony na kości schab faszerowany świeżymi ziołami i czosnkiem. Jak wiemy dużo zdrowsze jest przyrządzenie własnego mięsa w domu niż kupowanie wędlin w sklepie. Tym bardziej, że ten schab można także śmiało pokroić na plastry kanapkowe. Tym mottem kierowałem się kupując w sklepie dość spory kawałek schabu z kością. Uwierzcie mi, że przepis jest banalnie prosty, ale za to jaki pyszny! Schab palce lizać :) Przepis poniżej.


Schab faszerowany czosnkiem i świeżymi ziołami z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym.


Potrzebne produkty:

- schab z kością - dość duża porcja około 1,5 kg - waga mięsa z kością
- główka czosnku
- garść świeżej bazylii
- 3 gałązki świeżego rozmarynu
- kilka gałązek tymianku
- inne świeże zioła jakie posiadasz
- sól, pieprz
- jedna cebula
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Mięso oczyszczamy, dokładnie myjemy osuszamy. Następnie ostrym nożem nakłuwamy otwór wielkości / grubości palca wskazującego w samym środku schabu - tak, aby powstało coś na kształt oka. Następnie obieramy czosnek i myjemy dokładnie świeże zioła. 




Następnie wrzucamy wszystko do moździerza i ugniatamy do uzyskania "papki z większymi kawałkami czosnku"


Do tej czynności można śmiało wykorzystać robot kuchenny, który rozdrobni zioła i czosnek za nas :)

Następnie całą zawartość moździerza upchaj we wcześniej wyciętej dziurce. Postaraj się, aby cała masa "farszu" rozłożona była równo - można to wyczuć palcami. Po wypełnieniu schabu powinno to wyglądać mniej więcej tak:



Najlepiej pozostawić mięso na kilka godzin w lodówce, aby zioła i czosnek mogły zrobić swoje. Mięso doprawiamy solą i pieprzem przed samym pieczeniem. Jeżeli posolimy je wcześniej to spowoduje to wypłynięcie wody i soków zawartych w mięsie, a to spowoduje, że mięso będzie suche i twarde. Przed pieczeniem polewamy mięso odrobiną oliwy. Mięso wkładamy do blachy wyłożonej folią aluminiową. Na folię układamy pokrojoną w ćwiartki cebulę - to będzie podstawa dla naszego schabu. Następnie wkładamy całość do rozgrzanego do 180'C piekarnika i pieczemy. Pieczemy około 1 godziny po czym sprawdzamy miękkość - schab powinien być półtwardy - oznacza to, że na 95% jest upieczony w środku. Po wyciągnięciu z piekarnika okrywamy warstwą folii aluminiowej i pozostawiamy na około 10 minut. Po tym czasie można przystąpić do porcjowania i jedzenia :) 

Schab proponuję podać z pieczonymi ziemniakami i ogórkiem małosolnym. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz