night time cooking

night time cooking

piątek, 19 czerwca 2015

Makaron z sosem z pesto i mleka kokosowego z orzechami nerkowca i koperkiem.

Po długiej przerwie powracam z nowymi przepisami! Na dzisiejszy wieczór polecam coś co dawno chodziło mi po głowie. A że mamy początek lata to na dzisiejszą kolację zjemy makaron z sosem z pesto i mleka kokosowego z orzechami nerkowca i koperkiem.



Potrzebne produkty:

- 1 doniczka świeżej bazylii
- 1 ząbek czosnku
- garść orzechów nerkowca
- puszka mleka kokosowego
- oliwa z oliwek
- koperek świeży
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Liście bazylii oddzielamy od łodyg, dokładnie myjemy i rozdrabniamy nożem. Wkładamy do moździerza. Dodajemy 1 łyżkę stołową oliwy i dokładnie ucieramy tak aby powstała pasta. W międzyczasie dodajemy rozdrobniony czosnek, odrobinę soli i pieprzu.


Pesto powinno być delikatnie za słone. Jeżeli przeraziła Cię ilość potrzebnej bazylii to popatrz ile wyjdzie po jej obrobieniu w moździerzu :)


Następnie na gorącej i suchej patelni upraż garść orzechów nerkowca tak żeby się zarumieniły. Wysyp je na deskę i odczekaj chwilę aby ostygły. Po ostygnięciu wrzuć do moździerza w którym wcześniej ucierałeś bazylię i rozbij je tłuczkiem od moździerza na mniejsze kawałki. Powinieneś otrzymać coś takiego...


Teraz dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj oliwę - dodaj tyle, aby pesto miało taką konsystencję jaką lubisz. Dobra rada! Do pesto używaj zawsze najlepszej oliwy jaką masz. Ja zaopatruję się u Maćka w jego tapas wozie Tapas Barcelona - znajdziesz go na facebooku wpisując w wyszukiwarce Tapas Barcelona. Jeżeli nie jesteś z Trójmiasta możesz zakupić ją przez internet wchodząc na stronę http://www.smakihiszpanii.pl/ gdzie oprócz oliwy z oliwek znajdziesz wiele smakołyków rodem z Hiszpanii :)
 

Pesto gotowe. Teraz wstaw garnek z osoloną wodą i ugotuj makaron. W międzyczasie do mniejszego garnka wlej mleko kokosowe i zredukuj je na małym gazie to gęstszej konsystencji (mniej więcej o połowę). Pamiętaj, aby podczas redukowania mieszać mleko żeby się nie przypaliło. Po zredukowaniu dodaj połowę wcześniej przygotowanego pesto i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku. 

Serwowanie:

Na talerzu połóż makaron i polej go delikatnie sosem Sos najlepiej nakładaj łyżką stołową gdyż orzechy z pesto osiądą na dnie garnka i łatwiej jest je wyłowić. Następnie na górę nałóż porcję pesto i dodaj porwany świeży koper.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz