Całkiem niedawno rozwiązano konkurs na kulinarny przysmak Gdyni. Zgadnijcie kto wygrał?
Jak zwykle okazało się, że pierwszy pomysł jest najlepszy więc postanowiłem zaryzykować i zrobić to co przyszło mi do głowy - czyli "Letnio jesienny dorsz bałtycki z kurkami i puree z dyni z nutką jałowca"
Potrzebne produkty - porcja dla 2 osób:
- 2 średniej wielkości filety z dorsza
- około 750 gr dyni
- 2 marchewki
- korzeń pietruszki
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- szczypta jałowca - nie za dużo, aby nie zdominował smaku puree- 200 gr świeżych kurek
- odrobina masła
- świeża pietruszka
- kilka kolorowych pomidorków koktajlowych
- 2 ćwiartki papryki czerwonej
- pesto bazyliowe - opcjonalnie
Sposób przygotowania:
Dorsza oczyszczamy, dokładnie myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym.
Puree:
Dynię,
marchew, cebulę i korzeń pietruszki rozdrabniamy w kostkę i gotujemy w
lekko osolonej wodzie. Dodajemy czosnek i szczyptę jałowca - nie za
dużo, aby nie zdominował on smaku puree. Warzywa gotujemy do momentu aż
zaczną się rozpadać. Odcedzamy wodę i całość blendujemy na gładkie
puree. Następnie dodajemy rozdrobnioną natkę pietruszki i łączymy
wszystko razem. Puree gotowe.
Na osobnej patelni
rozgrzewamy odrobinę oleju z kawałeczkiem masła. Po roztopieniu się
masła wrzucamy umyte i koniecznie osuszone wcześniej kurki. Wszystko
dokładnie mieszamy dodając odrobinę soli. Kurki gotowe.
Dorsza
smażymy na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu. 90% czasu rybę smażymy
właśnie w ten sposób. Dopiero kiedy mięso zrobi się do 3/4 białe
przerzucamy filet na drugą stronę na dosłownie kilka sekund. Dzięki temu
skórka będzie chrupiąca.
Ćwiartki czerwonej papryki z odrobiną soli pieczemy w piekarniku aż skórka zacznie się delikatnie przypalać.
Na
talerz nakładamy puree oraz kurki. Następnie filet przekrojony na pół
oraz upieczoną paprykę. Dodajemy kilka pokrojonym w ćwiartki pomidorków
koktajlowych. Można też dodać odrobinę bazyliowego pesto do ryby -
pesto: świeża bazylia + czosnek do smaku + podpieczone orzechy nerkowca
lub piniowe + tarty parmezan lub grana padano + oliwa z oliwek + sól do
smaku. Wszystko rozdrabniamy i łączymy w moździerzu lub blenderze do
konsystencji gęstej pasty.
Smacznego!
Więcej na temat konkursu możecie znaleźć w linku poniżej:
http://rozrywka.trojmiasto.pl/Dorsz-z-kurkami-i-dynia-Gdynskim-Przysmakiem-n83886.html
http://www.kulinarnagdynia.pl/aktualnosci/wiecej/item/konkurs_na_gdynski_przysmak_rozstrzygniety.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz