W sam raz na majowy piknik lub wypad rowerowy. Idealna alternatywa dla burgera. Kanapka z pieczonym indykiem marynowanym w sosie Red Alert z dodatkiem surówki z białej rzodkwi i marchewki i sosu czosnkowego jest idealną opcją na lunch w plenerze.
Potrzebne produkty:
- pierś z indyka
- świeży imbit
- kilka plastów świeżego ogórka
- surówka z białej rzodkwi
- sos Red Alert lub inny jaki lubisz
- sos sojowy
- papryka czerwona - mielona
- zioła prowansalskie
- bułka
- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- koperek
Sposób przygotowania:
Marynata:
Do miski wlewamy sos Red Alert lub inny jakiego używasz do marynat i sos sojowy. Dodajemy starty, świeży imbir i ząbek czosnku, mieloną czerwoną paprykę - słodką. Na koniec zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w niewielkie plastry / kawałki i dodajemy do marynaty. Dokładnie wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki. Pamiętaj o przykryciu zamarynowanego mięsa, aby zapachy nie rozniosły się po całej lodówce. Najlepiej jest zamarynować mięso na kilka godzin przed przygotowaniem kanapek. Mięso pieczemy w temperaturze około 200-210'C do zarumienienia. Podczas pieczenia polewaj mięso marynatą, aby nie wyschło.
Sos czosnkowy:
Jogurt naturalny połącz ze startym czosnkiem, koperkiem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Dopraw sosem sojowym lub solą. Dokładnie wymieszaj.
Surówka z białej rzodkwi i marchewki:
Przepis znajdziesz tutaj:
http://nighttimecooking.blogspot.com/2014/04/surowka-z-biaej-rzodkwi-marchewki.html
Bułka:
Bułkę możesz lekko stostować. Tostowanie sprawi, że sosy nie będą tak łatwo wsiąkać w bułkę.
Przekrój bułkę na pół, ale nie do końca. (tak jak do hot doga). Środek bułki posmaruj sosem czosnkowym. Włóż odrobinę odciśniętej z soku surówki z białej rzodkwi i marchewki. Dodaj kilka plastrów świeżego ogórka. Następnie włóż kawałki upieczonego indyka.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz