night time cooking

night time cooking

wtorek, 29 kwietnia 2014

Kanapka z pieczonym indykiem marynowanym w sosie Red Alert z dodatkiem surówki z białej rzodkwi i marchewki i sosu czosnkowego.

     W sam raz na majowy piknik lub wypad rowerowy. Idealna alternatywa dla burgera. Kanapka z pieczonym indykiem marynowanym w sosie Red Alert z dodatkiem surówki z białej rzodkwi i marchewki i sosu czosnkowego jest idealną opcją na lunch w plenerze. 


 Potrzebne produkty:

- pierś z indyka
- świeży imbit
- kilka plastów świeżego ogórka
- surówka z białej rzodkwi
- sos Red Alert lub inny jaki lubisz 
- sos sojowy
- papryka czerwona - mielona
- zioła prowansalskie
- bułka 
- jogurt naturalny
- 2 ząbki czosnku 
- sól, pieprz do smaku
- koperek

Sposób przygotowania:

Marynata:

Do miski wlewamy sos Red Alert lub inny jakiego używasz do marynat i sos sojowy. Dodajemy starty, świeży imbir i ząbek czosnku, mieloną czerwoną paprykę - słodką. Na koniec zioła prowansalskie i dokładnie mieszamy. Umyte i osuszone mięso kroimy w niewielkie plastry / kawałki i dodajemy do marynaty. Dokładnie wszystko mieszamy i wstawiamy do lodówki. Pamiętaj o przykryciu zamarynowanego mięsa, aby zapachy nie rozniosły się po całej lodówce. Najlepiej jest zamarynować mięso na kilka godzin przed przygotowaniem kanapek. Mięso pieczemy w temperaturze około 200-210'C do zarumienienia. Podczas pieczenia polewaj mięso marynatą, aby nie wyschło.

Sos czosnkowy:

Jogurt naturalny połącz ze startym czosnkiem, koperkiem, ziołami prowansalskimi i pieprzem. Dopraw sosem sojowym lub solą. Dokładnie wymieszaj.

Surówka z białej rzodkwi i marchewki:

Przepis znajdziesz tutaj:

http://nighttimecooking.blogspot.com/2014/04/surowka-z-biaej-rzodkwi-marchewki.html





Bułka:

Bułkę możesz lekko stostować. Tostowanie sprawi, że sosy nie będą tak łatwo wsiąkać w bułkę. 

Przekrój bułkę na pół, ale nie do końca. (tak jak do hot doga). Środek bułki posmaruj sosem czosnkowym. Włóż odrobinę odciśniętej z soku surówki z białej rzodkwi i marchewki. Dodaj kilka plastrów świeżego ogórka. Następnie włóż kawałki upieczonego indyka. 

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz