night time cooking

night time cooking

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Konkurs na Gdyński przysmak 2015 - "Zamknij lato w słoiku"


                                   Tradycją już chyba się stało, że biorę udział w konkursie na Gdyński przysmak.
  Przyznam się, że do tegorocznej edycji podchodziłem bardzo ostrożnie, a to ze względu na temat. 
"Zamknij lato w słoiku" otwiera przed nami wielki ocean możliwości...No właśnie! I tu pojawia się problem. Czy "iść" w owoce, a może warzywa, albo może w ryby czy może jeszcze coś innego? Postawiłem na ryby z owocami :) Wiem,wiem! Brzmi dziwnie. Ale proszę mi wierzyć - jest dobre.Jak się okazało mój "Śledź w letniej zalewie" został gdyńskim przysmakiem 2015 roku! :)



Przepis na "śledzia w letniej zalewie" znajdziecie poniżej:

Potrzebne produkty - przepis na 2 słoiki 1 litrowe:
- 6 filetów śledzia surowych / solonych bez skóry
- 1 litr wody
- 3 łyżki stołowe cukru trzcinowego
- 2 łyżki stołowe ziaren kolendry
- świeże chilli - do smaku / ja dałem 1 małe.
- kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka
- 1 anyż gwieździsty
- 2-3 liście laurowe
- 1 goździk
- trawa cytrynowa - około 1 łyżki stołowej suszonej lub 1 laska świeżej
- 1 laska kory cynamonowej
- 1 duża pomarańcza
- 1 duża cytryna
- 1 limonka

Sposób przygotowania:

Filety solone odmaczamy w zimnej wodzie przez około1,5 godziny.
W między czasie przygotowujemy zalewę. W garnku zagotowujemy 1 litr wody. Dodajemy cukier trzcinowy i mieszamy aż się rozpuści. Dodajemy ziarna kolendry, chilli, imbir, anyż gwieździsty, liście laurowe, goździk, trawę cytrynową i korę cynamonową. Pomarańczę, cytrynę oraz limonkę - po dokładnym wyszorowaniu i odparzeniu skórki gorącą wodą - kroimy w grube plastry i dodajemy do reszty zalewy. Wkładając je do garnka ściśnij je lekko aby uleciał z nich sok. Na koniec dodajemy 2 łyżki stołowe octu winnego oraz szczyptę soli. Zagotowujemy i pozostawiamy do ostudzenia.
Po ostudzeniu zalewy układamy w słoiku na zmianę pomarańczę, śledzia, cytrynę, śledzia, limonkę, śledzia itd. Uwaga! Słoik musi być wcześniej dokładnie umyty i wygotowany gdyż będzie on poddawany procesowi pasteryzacji. Pomiędzy to wszystko można jeszcze włożyć całe papryczki chilli, Całość zalewamy wcześniej przygotowaną zalewą. Przez dodanie cytrusów i ich soków zalewa wyjdzie lekko mętna, ale proszę się tym nie przejmować :) Liczy się smak :) Zamykamy słoik. Słoiki pasteryzujemy i czekamy na zimę :) Proponuję podawać z jogurtowym sosem koperkowym.
PS: Słoiki najlepiej pasteryzować w temperaturze około 90'C. To spowoduje, że surowy śledź zostanie poddany lekkiej obróbce termicznej, a cały aromat z zalewy przedostanie się do ryby.

Więcej na temat konkursu i wyników znajdziecie w poniższym linku

http://www.kulinarnagdynia.pl/wydarzenia/aktualnosci,wyniki-przysmak/

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Gratuluję! Twoje przepisy są za każdym razem nietuzinkowe! Wracam często na twojego bloga i czekam na nowe inspiracje! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń