night time cooking

night time cooking

czwartek, 8 marca 2012

Dzień kobiet :)

    Z okazji dnia kobiet życzę wszystkim Paniom wszystkiego co najlepsze i najsmaczniejsze. Z okazji dzisiejszego święta dwie propozycje - sałatka z grillowanym łososiem,awokado,cząstkami winogron,świeżym ogórkiem,marchewką,słonecznikiem i klasycznym winegretem - specjalnie dla mojej kochanej Żony :) Oraz rolady z kurcząt z nadzieniem z morel,śliwek,żurawiny i ziół. Przepisy poniżej: 

Sałatka z grillowanym łososiem, awokado, cząstkami winogron, świeżym ogórkiem, marchewką,słonecznikiem i klasycznym winegretem:


Produkty:

- kilka liści sałaty - jaką chcesz, najlepiej mix sałat
- ogórek świeży
- kilka winogron - najlepiej słodkich dla kontrastowego smaku dressingu
- awokado
- 1 mała marchewka
- słonecznik - garść
- filet z łososia bez skóry - około 150 gr na porcję

Sos:
- wyznaję zasadę 3:1 - czyli 3 części oliwy : 1 części kwasu
- oliwa
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
- odrobina octu winnego - kilka kropel

Sposób przyrządzenia:

Wszystko dokładnie myjemy :) Sałatę osuszamy z nadmiaru wody, rozdzieramy na mniejsze kawałki. Ogórek obieramy ze skórki i kroimy np w słupki o długości około 2,5 - 3 cm - jeżeli chce Ci się bawić, jeżeli nie pokrój jak chcesz :) Każde winogrono podziel na 4 części i pozbądź się pestek (jeżeli są) - to jest dosyć ważne gdyż pestki po rozgryzieniu są gorzkie co może zepsuć smak całej sałatki. Awokado obierz ze skórki i podziel na małe "łódeczki" - najlepiej od razu po pokrojeniu awokado polej sokiem z cytryny żeby nie sczerniało. Marchewkę po obraniu pokrój na cienkie paski - ja używam do tego obieraczki. Słonecznik prażymy na suchej i gorącej patelni dokładnie mieszając, aby go nie przypalić. Wszystko wrzucamy do miski.  UWAGA! Słonecznik musi wystygnąć po prażeniu. Filet z łososia doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Grillujemy lub pieczemy do odpowiedniego dla nas koloru mięsa i pozostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie sosu:

Oliwę, sok z cytryny i odrobinę octu winnego doprawiamy solą i pieprzem dokładnie mieszając. Tak przygotowany sos wlewamy do sałatki. Następnie wszystko mieszamy. 


Wykończenie:

Na samym końcu dodajemy łososia. Rybę kładziemy jeden kawałek na drugim, lub delikatnie rozdrabniamy palcami w nieregularne kawałki - jak chcesz :) Na koniec wszystko posypujemy uprażonym wcześniej słonecznikiem (jeżeli nie lubisz słonecznika można go zastąpić sezamem).

----------------------------------------------------------------------------------------------

Rolady z kurcząt z nadzieniem z morel, śliwek, żurawiny i ziół.


Produkty na jedną roladę:

- 1 podwójna duża pierś z kurczaka
- 200 gr śliwek suszonych - najlepiej kalifornijskich
- 200 gr morel suszonych
- 100 gr żurawiny suszonej
- świeży rozmaryn
- tymianek
- cząber 
- zioła prowansalskie
- sól pieprz
- główka czosnku
- oliwa do marynaty



Sposób przyrządzenia:

Jak zwykle wszystko dokładnie myjemy :) Suszone owoce wrzucamy do miski i zalewamy gorącą wodą. Zostawiamy na około 5 minut w celu wyparzenia. Następnie odcedzamy na sitku i rozdrabniamy. Owoce do nadzienia kroimy wg uznania. Pierś z kurczaka rozbijamy dość cienko. Podczas rozbijania piersi musimy połączyć wszystkie kawałki w jeden płat. Mięso z kurczaka jest na tyle "elastyczne", że da się to spokojnie zrobić. Mięso najlepiej rozbijać na foli spożywczej, która znacznie ułatwi nam zwijanie rolady. Na rozbite mięso nakładamy farsz z owoców - nie za grubo żeby farsz przy zwijaniu nie wypływał nam z rolady. Po zwinięciu rolady doprawiamy solą i pieprzem, a następnie skręcamy folię na końcach jak dużego cukierka i wkładamy (w folii) do lodówki na około 20 minut. Niższa temperatura + folia pomoże nam w formowaniu rolady i sprawi, że będzie ona bardziej zbita. Następnie schłodzoną roladę odwijamy z foli spożywczej i zawijamy w folię aluminiową (ważne jest, aby zamknięcie rolady znajdowało się u góry, gdyż będziemy ją musieli otworzyć pod koniec pieczenia). Ważne! Do środka zawiniątka wlewamy odrobinę oliwy, wrzucamy gałązkę świeżego rozmarynu i 4-5 ząbków czosnku - nie obranego ze skórki tylko zgniecionego). Tak zawiniętą roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blachy i pieczemy w 170-180' C przez około godzinę. Następnie odwijamy lekko rolady i pozostawiamy do dalszego pieczenia przez około 15 min, aż do zarumienienia się mięsa. Po wyciągnięciu z pieca proponuję mięso na chwilę odstawić, aby wszystkie soki dostały jeszcze chwilkę na "uzdatnienie" mięsa :) 

Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz