Dnia 23.09.2012 rozstrzygnięty został konkurs na przysmak Gdyni. Mogę oficjalnie napisać, że jestem autorem przepisu który zwyciężył :) To naprawdę fantastyczne uczucie. Tym bardziej, że w jury byli profesjonalni szefowie kuchni. Dzieląc się moim szczęściem poniżej podaję przepis.
Potrzebne produkty - przepis na 4 porcje:
- 2 cykorie
- po 2 kapary na porcję
- sezam - uprażony na patelni
Ceviche:
- 220 gr filetu ze śledzia - typu matias czy surowy obojętnie
- 1 mała czerwona cebula
- 3 limonki
- 1 chilli
- szczypta pieprzu do smaku
Krewetki:
- po 4 krewetki tygrysie na osobę - oczyszczone
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa
Sos:
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- koperek posiekany
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Filet ze śledzia dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki.
Wkładamy do miseczki. Śledzia zalewamy wyciśniętym z 3 limonek
sokiem. Dodajemy posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę
oraz posiekane chilli bez pestek. Dodajemy szczyptę pieprzu,
dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania - najlepiej w
lodówce.
Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie wrzucamy je do
miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i
polewamy odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do
marynowania - najlepiej w lodówce.
Sos - jogurt naturalny łączymy z koperkiem i tymiankiem, doprawiamy
solą i pieprzem i dokładnie mieszamy i schładzamy.
Serwowanie:
1 porcja to dwa liście cykorii + 4 krewetki. Odrobinę ceviche
układamy na umytych liściach cykorii. Na każdym liściu układamy
jeden kapar. Krewetki grillujemy. Podczas grillowania krewetki
smarujemy odrobiną miodu. Ugrillowane krewetki kładziemy obok liści
cykorii i kleksa sosu koperkowo tymiankowego. Wszystko posypujemy
odrobiną uprażonego sezamu. Gałązka tymianku do ozdoby.
Brzmi bardzo skomplikowanie, ale naprawdę jest super proste do zrobienia.
Moje gratulacje - mam nadzieję, że w niedługim czasie bedę miał okazję posmakować :) Braciszek
OdpowiedzUsuń