night time cooking

night time cooking

poniedziałek, 24 września 2012

Ceviche ze śledzia z kaparami w liściu cykorii z grillowanymi z miodem i sezamem krewetkami podawane z jogurtowym sosem koperkowo tymiankowym - od 23.09.2012 jako nowy przysmak Gdyni :)

           Dnia 23.09.2012 rozstrzygnięty został konkurs na przysmak Gdyni. Mogę oficjalnie napisać, że jestem autorem przepisu który zwyciężył :) To naprawdę fantastyczne uczucie. Tym bardziej, że w jury byli profesjonalni szefowie kuchni. Dzieląc się moim szczęściem poniżej podaję przepis.


Potrzebne produkty - przepis na 4 porcje:

- 2 cykorie
- po 2 kapary na porcję
- sezam - uprażony na patelni

Ceviche:

- 220 gr filetu ze śledzia - typu matias czy surowy obojętnie
- 1 mała czerwona cebula
- 3 limonki
- 1 chilli
- szczypta pieprzu do smaku

Krewetki:

- po 4 krewetki tygrysie na osobę - oczyszczone
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- oliwa

Sos:

- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- koperek posiekany
- świeży lub suszony tymianek
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filet ze śledzia dokładnie myjemy i kroimy na małe kawałki. Wkładamy do miseczki. Śledzia zalewamy wyciśniętym z 3 limonek sokiem. Dodajemy posiekaną w drobniutką kosteczkę czerwoną cebulę oraz posiekane chilli bez pestek. Dodajemy szczyptę pieprzu, dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania - najlepiej w lodówce.

Krewetki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Następnie wrzucamy je do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i polewamy odrobiną oliwy. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy do marynowania - najlepiej w lodówce.

Sos - jogurt naturalny łączymy z koperkiem i tymiankiem, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy i schładzamy.

Serwowanie:

1 porcja to dwa liście cykorii + 4 krewetki. Odrobinę ceviche układamy na umytych liściach cykorii. Na każdym liściu układamy jeden kapar. Krewetki grillujemy. Podczas grillowania krewetki smarujemy odrobiną miodu. Ugrillowane krewetki kładziemy obok liści cykorii i kleksa sosu koperkowo tymiankowego. Wszystko posypujemy odrobiną uprażonego sezamu. Gałązka tymianku do ozdoby.

Brzmi bardzo skomplikowanie, ale naprawdę jest super proste do zrobienia. 

1 komentarz:

  1. Moje gratulacje - mam nadzieję, że w niedługim czasie bedę miał okazję posmakować :) Braciszek

    OdpowiedzUsuń