Potrzebne produkty:
- garść roszponki lub innej sałaty
- 2 jajka ugotowane na miękko
- 4 pomidorki koktajlowe
- 2 plastry wędzone twarogu
- owoc granatu
- kawałek marchewki
- niewielki kawałek sera Dziuk
- kilk orzechów nerkowca
Sos curry:
- płaska łyżka majonezu
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
- curry
- sok z limonki lub cytryny
Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty dokładnie myjemy. Roszponkę odcedzamy z wody i układamy do miski. Zabieramy się za sos. Majonez, jogurt naturalny, sól, pieprz, curry i sok z limonki lub cytryny łączymy mieszając w osobnym naczyniu. Następnie wlewamy sos do miski z roszponką i łączymy wszystko razem. Roszponkę przekładamy na talerz. W międzyczasie gotujemy jajka na miękko, obieramy, dzielimy na ćwiartki i układamy na roszponce. Następnie dodajemy orzechy nerkowca, które wcześniej przez chwilę tostujemy na suchej patelni aby się zarumieniły. Dodajemy kilka pasków marchewki, które możemy uzyskać poprzez obieranie obieraczką oraz pestki granatu. Na koniec wszystko posypujemy tartym serem - najlepiej Dziukiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz