night time cooking

night time cooking

poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Gulasz wiosenny z zapiekankami z żółtym serem i ziołami

              Dzisiaj zrobiłem poniedziałkowy przegląd lodówki...Masakra :) W cukiernictwie zazwyczaj po takim przeglądzie powstają bajaderki, ale ja mam na to inny sposób. Chwila zastanowienia, ogarnięcia produktów i powstał! Gulasz wiosenny.Nawet starszawy chleb znalazł swoje zastosowanie :) Przepis jest banalnie prosty. Wyciągasz wszystko co nadaje się do zjedzenia, kroisz np w kostkę, talarki czy inne ćwiartki podsmażasz na patelni, przekładasz do dużego garnka i zalewasz sosem pomidorowym. A teraz na poważnie :) Poniżej podam "produkty" ( nie wiem czy można je tak nazwać) z których zrobiłem moją wersję gulaszu wiosennego.



Lista produktów po przeglądzie lodówki i szafek kuchennych:

- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 2 czerwone cebule
- 2 białe cebule
- 1 cukinia
- 2 puszki pomidorów w zalewie pomidorowej
- 2 zrazy z szynki wieprzowej zrobione na zajęciach w weekend :)
- 1 kabanos
- reszta mięsa z niedzielnego pieczonego kurczaka z masalą
- 1 szklanka wody - wody mam więcej w domu ;) / lub bulionu - jaki masz
- zioła prowansalskie
- koperek lub pietruszka
- sól, pieprz
- kromka chleba
- trochę sera do zapiekanki

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj i pokrój w kostkę, słupki, ćwiartki lub talarki - jak chcesz. Podsmażanie zawsze zaczynamy od najtwardszych warzyw - czyli najpierw smażymy ziemniaki,seler i marchew, następnie dodajemy cebulę i cukinię. Po podsmażeniu przekładamy wszystko do garnka i zalewamy szklanka wody lub bulionu. Następnie dodajemy pomidory oraz mięso - mięso dodaj jakie akurat masz lub lubisz. Oczywiście opcja dodania mięsa zależy tylko od Ciebie. Dodajemy posiekany koperek lub pietruszkę. Wszystko doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu. Proponuję chwilę poczekać, aż sos się zagęści skrobią z ziemniaków.

Co do grzanek to chyba nie muszę tłumaczyć ;)

Smacznego wszystkim!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz