night time cooking

night time cooking

sobota, 31 marca 2012

Koreczki z cukinii z nadzieniem z wędzonej makreli,ricotty,orzechów włoskich,papryki, świeżej bazylii i sezamu.

       Na prośbę kilku osób postanowiłem opisać sposób przygotowania koreczków z cukinii z nadzieniem z wędzonej makreli,ricotty,orzechów włoskich,papryki, świeżej bazylii i sezamu. Jak zwykle przepis bardzo prosty, ale gwarantujący 100% zadowolenie naszych gości oczekujących na danie główne. Koreczki można podać bez niczego, lub np na krakersach o dowolnym kształcie, ale to bardziej dotyczy imprez gdzie gospodarz nie ma w posiadaniu wielu talerzy i trzeba sobie jakoś radzić :) 


Potrzebne produkty:

Ilość zależy tylko i wyłącznie od tego ilu gości chcemy uraczyć. Poniżej podaje spis produktów potrzebnych do zrobienia około 30 takich koreczków.

- 3 cukinie - średniej wielkości - nieprzerośnięte
- 1 wędzona makrela, lub 3 wędzone śledzie
- ricotta - 250 gr
- orzechy włoskie - 6-8 sztuk
- garść słonecznika
- 1 średnia papryka
- 1 mała cebula czerwona lub szalotka
- łyżka stołowa majonezu
- pół szklanki jogurtu naturalnego
- świeża bazylia
- sezam
- tymianek
- sól, pieprz + sos sojowy

Kilka rad:

Cukinie - najlepiej jednakowego kształtu i wymiaru, nieprzerośnięte. Ważne jest, aby robiąc zakupy zwrócić uwagę na ich kształt. Cukinie nie mogą być beczkowate. Najlepiej kupić jak najświeższe i twarde. Po postukaniu w środek cukinii nie powinniśmy słyszeć pustego dźwięku. Daje nam to gwarancję, że cukinia nie jest pusta w środku oraz to, że nie zawiera dużej ilości nasion / ziaren. Cukinię przed przygotowaniem schłodzić w lodówce, aby podczas krojenia i przygotowywania nie puszczała dużo wody.

Ryba:

Makrela lub śledzie - ważne, aby były wędzone. Nada to potrawie specyficzny smak, a połączony z orzechami włoskimi to naprawdę rewelacja :)

Orzechy włoskie - najlepiej kupić te w skorupkach i obrać samemu. Łuskane zawsze będą miały mniej aromatu, a więcej wilgoci.

Sezam - uprażony na gorącej patelni (bez tłuszczu) na złocisty kolor nada nadzieniu wspaniałego smaku i aromatu. Sezam podczas prażenia wydziela olejek sezamowy, który dodatkowo nasyci nasze nadzienie. 

Przygotowanie:

W misce rozgniatamy ricottę (zamiast ricotty możesz użyć serek typu włoskiego). Następnie dodajemy rozdrobnioną rybę + odrobinę oleju z ryby jeżeli masz, posiekane orzechy, garść słonecznika, pokrojoną w kosteczkę paprykę, łyżkę stołową majonezu, pół szklanki jogurtu naturalnego i odrobinę sosu sojowego. Wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą pastę. Następnie dodajemy zioła i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko jeszcze raz dokładnie mieszamy i wkładamy (pod przykryciem) do schłodzenia do lodówki. Do pasty śmiało możesz dodać jeszcze posiekany koperek lub pietruszkę.

Cukinię dokładnie myjemy. Następnie obieraczką do warzyw wycinamy paski - jak na zdjęciu.



 
Tak przygotowane paski cukinii posyp tymiankiem, odrobiną bazylii i pieprzu. Potraktuj to jak marynatę dla cukinii. Poczekaj chwilę, aby aromat z ziół mógł przesiąknąć w cukinię.




Następnie łyżeczką nałóż na każdy pasek cukinii porcję wcześniej przygotowanej schłodzonej pasty. Pastę nałóż najlepiej jakieś 1,5 cm od końca paska - tak jak na zdjęciu.




Teraz delikatnie zwiń pasek cukinii. Zacznij od strony gdzie jest porcja pasty. Przy zwijaniu pamiętaj, aby nie naciskać mocno palcami na korek. Unikniesz w ten sposób wydostawania się pasty ze środka koreczka. 
Po zwinięciu powinno wyglądać to mniej więcej tak:




Na koniec posyp koreczki prażonym sezamem i posiekanym koperkiem.

Smacznego :)

3 komentarze:

  1. czy ta cukinia nie będzie się rozwijać? i czy pastę można przygotowac dzień wczesniej?

    OdpowiedzUsuń