night time cooking

night time cooking

środa, 2 maja 2012

Majowy wrap z jogutrowym sosem z awokado i roszpunką.

Na długie weekendowe spacery  proponuję szybkiego i pysznego wrapa :) Jeżeli nie masz ochoty na zwykłe kanapki i lubisz pikantny smak zielonej papryki Jalapeno to jest to przepis dla Ciebie :)



Potrzebne produkty:

- placki tortilli - zwykłe, z ziołami, pomidorami, czosnkiem lub inne
- mięso - ja użyłem pieczonej szynki, ale może być każde inne jakie akurat masz lub lubisz.
- papryka jalapeno
- czerwona cebula
- sałata - ja użyłem roszpunki, ale tak jak z mięsem możesz użyć jaką masz.
- jogurt naturalny
- ząbek czosnku
- kilka listków świeżej bazylii
- awokado dojrzałe 
- sól, pieprz, zioła jakie lubisz
- sos sojowy
- odrobina ketchupu

Sposób przygotowania:

Sos

Jogurt naturalny wlej do miski. Dodaj zioła oraz posiekaną bazylię. Następnie dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Do sosu dodaj rozdrobnione jedno dojrzałe awokado. Dodaj odrobinę sosu sojowego, odrobinę ketchupu i pieprzu i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Jeżeli to konieczne dodaj odrobinę soli. Sos przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do schłodzenia. Nie jest to konieczne jeżeli się śpieszysz :)

Wrap:

Na placek tortilli nałóż łyżkę stołową wcześniej przygotowanego sosu. Na rozprowadzony sos ułóż mięso - jak już wspomniałem takie jakie akurat masz. W tym przypadku jest to szynka pieczona.




Następnie ułóż warstwę sałaty - w tym przypadku roszpunki.




Dodaj odrobinę czerwonej cebuli i paprykę Jalapeno - oczywiście ilość papryki zależy tylko od tego jak ostre jedzenie preferujesz? :)



Następnie zwiń wszystko w rulon i zagnij na jednym z końców tak, aby wypełnienie Twojego wrapa nie wypadło :)

Szybkie, proste i bardzo smaczne :)

Smacznego!

Ps: I pomyśleć, że w najbliższym "Tureckim kebabie" płaci się za to 12 złotych :) Oczywiście smak mięsa jest inny. Wszystko zależy od użytego mięsa i przypraw :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz