night time cooking

night time cooking

wtorek, 8 maja 2012

Makaronowa sałatka z tuńczykiem,fetą,czosnkowym szpinakiem,czerwoną cebulką i sezamem.

                        Dawno już nie jadłem tuńczyka...Po drodze z pracy (stojąc w korku) wymyśliłem przepis na makaronową sałatkę z tuńczykiem,czosnkowym szpinakiem,czerwoną cebulką i sezamem. Kombinacja tych składników wydaje się stworzona, aby jeść je razem - tak mi się wydaje, ale może to być wynikiem długiego niejedzenia wcześniej wspomnianego tuńczyka i wielka na niego chęć! :) Sałatka może być podawana jako sałatka ( hahaha dobre!!!!), albo jako danie ciepłe :)




Potrzebne produkty:

- 400 gr makaronu - świderki, kokardki lub inne penne.
- 1 lub 2 puszki tuńczyka w oleju (tuńczyk w wodzie jest bardziej suchy dlatego polecam tego w zalewie z oleju)
- 1 czerwona cebula (lub 2 szalotki jeżeli nie lubisz ostrzejszego smaku cebuli)
- paczka rozdrobnionego szpinaku - może być mrożony
- 2 ząbki czosnku
- pół kostki fety - jakiej chcesz
- sezam
- sól, pieprz, zioła (jakie lubisz)
- 4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron we wrzącej i osolonej wodzie. Po ugotowaniu polej odrobiną oliwy ( to spowoduje, że makaron nie będzie się kleił) i odstaw do ostygnięcia. Do tak przygotowanego makaronu wrzucamy kilka listków posiekanej świeżej bazylii. Następnie na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy szpinak. Czekamy chwilę, aby woda ze szpinaku wyparowała i dodajemy posiekany czosnek i odrobinę oliwy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Odstawiamy do ostygnięcia. Po ostygnięciu łączymy z wcześniej przygotowanym makaronem. Dodajemy tuńczyka, pokrojoną w drobną kostkę czerwoną cebulę oraz fetę i dokładnie mieszamy. Fetę lepiej jest rozgnieść palcami niż kroić ją nożem :) Jeżeli chodzi o tuńczyka to postaraj się NIE ODCEDZAĆ go za bardzo - przez to sałatka będzie bardzie "mokra". Na koniec 4-5 łyżek stołowych jogurtu naturalnego wymieszaj z odrobiną soli, pieprzu, ziół (najlepiej prowansalskich) oraz łyżką stołową sezamu i dodaj do sałatki. Wszystko jeszcze raz dokładnie, ale delikatnie wymieszaj i ewentualnie skoryguj doprawienie.

Jak już wspomniałem sałatkę można podawać zarówno na zimno jak i na ciepło. Moja propozycja podania to sałatka z lampką białego wina :)

Życzę smacznego :)

1 komentarz:

  1. na początku pomyślałam że to pesto, ale szpinak to faktycznie super pomysł

    OdpowiedzUsuń