night time cooking

night time cooking

niedziela, 13 maja 2012

Naleśniki z twarogiem,orzechami włoskimi,pestkami dyni i jogurtem naturalnym.

    Czy znacie kogoś kto nie lubi naleśników? Ja chyba nie :) Dzisiaj chciałem się z Wami podzielić przepisem na naleśniki z twarogiem,orzechami włoskimi,pestkami dyni i jogurtem naturalnym. Oczywiście można jogurt zastąpić śmietaną, ale to już Wasz wybór :)




Potrzebne produkty - na około 12 - 14 naleśników:

Ciasto:

- 400 ml chłodnego mleka
- 300 ml wody
- 250 gr mąki pszennej
- sól
- cukier
- woda gazowana - odrobina - jakieś pół szklanki
- 3 jajka

Farsz:

- 2 kostki twarogu półtłustego
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki cukru
- garść rodzynek - sparzonych
- garść orzechów włoskich
- garść suszonych pestek dyni

Sposób przygotowania:

Do miski wrzuć rozdrobniony twaróg i zalej go jogurtem. Dodaj cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sparzone wcześniej rodzynki, rozdrobnione orzechy oraz suszone pestki dyni. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Posmakuj i ewentualnie dodaj cukru jeżeli to konieczne.Tak przygotowany twaróg wsadź do lodówki, aby się schłodził.

Aby przygotować ciasto naleśnikowe wlej mleko do garnka i roztrzep w nim jaja. Następnie dodaj wodę, sól, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Na koniec dolej odrobinę wody gazowanej i delikatnie wymieszaj. Smażymy naleśniki.

Na usmażony naleśnik nakładamy równą warstwę twarogu i zwijamy w rulon lub składamy w kopertę.

Przepis szybki i smaczny :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz