Czy znacie kogoś kto nie lubi naleśników? Ja chyba nie :) Dzisiaj chciałem się z Wami podzielić przepisem na naleśniki z twarogiem,orzechami włoskimi,pestkami dyni i jogurtem naturalnym. Oczywiście można jogurt zastąpić śmietaną, ale to już Wasz wybór :)
Potrzebne produkty - na około 12 - 14 naleśników:
Ciasto:
- 400 ml chłodnego mleka
- 300 ml wody
- 250 gr mąki pszennej
- sól
- cukier
- woda gazowana - odrobina - jakieś pół szklanki
- 3 jajka
Farsz:
- 2 kostki twarogu półtłustego
- 500 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżeczki cukru
- garść rodzynek - sparzonych
- garść orzechów włoskich
- garść suszonych pestek dyni
Sposób przygotowania:
Do miski wrzuć rozdrobniony twaróg i zalej go jogurtem. Dodaj
cukier i wszystko dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sparzone
wcześniej rodzynki, rozdrobnione orzechy oraz suszone pestki dyni.
Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Posmakuj i ewentualnie dodaj cukru
jeżeli to konieczne.Tak przygotowany twaróg wsadź do lodówki, aby się schłodził.
Aby przygotować ciasto naleśnikowe wlej mleko do garnka i roztrzep w nim jaja. Następnie dodaj wodę, sól, cukier i mąkę. Wszystko dokładnie zmiksuj. Na koniec dolej odrobinę wody gazowanej i delikatnie wymieszaj. Smażymy naleśniki.
Na usmażony naleśnik nakładamy równą warstwę twarogu i zwijamy w rulon lub składamy w kopertę.
Przepis szybki i smaczny :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz