night time cooking

night time cooking

niedziela, 20 maja 2012

Tarta na kruchym cieście z rabarbarem duszonym na białym winie i gruszkami.

                     Ostatnio chodziło za mną coś kwaśnego. Ale nie takiego perfidnie kwaśnego bo mógłbym się zaspokoić limonką....ale coś takiego...KWAŚNEGO :) Lekarstwem okazała się tarta na kruchym cieście z rabarbarem duszonym na białym winie i gruszkami. Naładowany pozytywną energią, którą magazynowałem podczas weekendu odnalazłem upragniony rabarbar i zabrałem się do pieczenia :) Przepis poniżej.




Potrzebne produkty:

Ciasto kruche

- 300 gr mąki
- 200 gr masła
- 100 gr cukru pudru
- 2 żółtka

Farsz:

- 1 kg świeżego rabarbaru
- 3 gruszki
- około 3/4 szklanki cukru - zależy jak słodkie lubisz potrawy
- 1 kieliszek białego wina - półwytrawne, półsłodkie - jakie masz.
- 1 opakowanie cukru żelującego

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiej na stolnicy. Dodaj cukier puder i masło. Wszystko wymieszaj i posiekaj nożem. Dodaj żółtka i zagnieć ciasto. Uformuj kulę z ciasta, zawiń ją w folię aluminiową i wsadź do lodówki na jakieś 30 minut do schłodzenia. 


Jak się nie ma stolnicy "to się lubi co się ma" :)

Międzyczasie umyj dokładnie rabarbar i gruszki. Rabarbar koniecznie obierz ze skórki i włókien. Następnie rozdrobnij go w kostkę - to przyspieszy duszenie na patelni. Gruszki obierz ze skórki, wyjmij gniazdo nasienne i podziel na ćwiartki. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzuć rozdrobniony rabarbar i posyp go cukrem. Co jakiś czas mieszaj. Po kilku minutach dolej kieliszek wina. Zredukuj ilość płynu (soku z rabarbaru + wino) do zera, tak aby powstała "papka", ale z widocznymi kawałkami rabarbaru. Następnie dodaj cukier żelujący i dokładnie wszystko wymieszaj. Gotuj farsz jeszcze przez kilka minut. Na sam koniec dodaj gruszki. Dodajemy je na końcu, aby były one półtwarde. Tak przygotowany i wymieszany farsz odstaw do ostudzenia. 

Wyciągnij schłodzone ciasto z lodówki. Rozwałkuj je na kształt koła i przełóż do formy na tartę. Nadmiar ciasta wytnij nożem. Możesz je wykorzystać do uzupełnienia braków. Ważne jest, aby warstwa ciasta była równa w każdym miejscu blachy. Łatwo można to sprawdzić przykładając płaską dłoń do dna blachy - powinieneś wyczuć różnicę w miejscach gdzie ciasta jest za mało lub za dużo. Pamiętaj, aby warstwa ciasta na bokach blachy nie była grubsza od warstwy na dnie. Widelcem podziurkuj ciasto na dnie w kilku miejscach. Całość przykryj folią aluminiową tak, aby dotykała / przyciskała ciasto. Na folię wysyp kaszę lub ryż. I tak przygotowane ciasto włóż do nagrzanego do 180' C piekarnika na 10 min. Zabieg z folią i kaszą spowoduje, że ciasto nie podniesie się podczas pieczenia i przylgnie do formy zachowując kształt. Po 10 minutach pieczenia zdejmij folię z kaszą i piecz dalej do uzyskania złotego lub jasnobrązowego koloru. 






Na chłodne ciasto nałóż farsz z rabarbaru i gruszek. Całość posyp cukrem pudrem i gotowe :)

Tartę proponuję podać z sosem jogurtowo-miętowym.




Smacznego!

Ps: Niestety jest już za późno, aby spróbować choćby kawałek, ale jak jutro się do niej dorwę to dam znać jak smakuję ;) Jak coś zostanie to może uda mi się zrobić zdjęcie z przekroju :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz