night time cooking

night time cooking

niedziela, 1 lipca 2012

Pieczony kurczak w sosie z zielonej papryki,pepperoni,marchewki i czosnku

Jeżeli nie wypalił Wam grill bo pogoda była zła, lub macie w lodówce mięso z kurczaka i chcielibyście je jakoś smacznie przyrządzić na obiad to ten przepis jest właśnie dla Was :) Szybki do przygotowania i bardzo smaczny.




Potrzebne produkty - na 2-3 porcje:

- mięso z kurczaka - około 450 gr - najlepiej mięsa z udek
- 2 zielone papryki
- 1 średnie pepperoni
- 2 średnie marchewki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżej bazylii 
- 2-3 pomidory koktajlowe
- sól, pieprz, zioła - jakie lubisz
- sos sojowy
- sok z limonki lub cytryny


Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki dokładnie myjemy. Kurczaka marynujemy - do miski wkładamy mięso z kurczaka, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami + świeżą bazylią, sosem sojowym i polewamy odrobiną oleju. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Jeżeli chcesz aby kurczak nabrał dodatkowego smaku posyp go masalą lub kuminem rzymskim. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego i kroimy w większe kawałki. Marchew, cebulę i czosnek obieramy ze skórki. Pepperoni kroimy na małe kawałki - jeżeli nie chcesz, aby Twój sos był bardzo ostry pozbądź się nasion z pepperoni. Wszystko wkładamy do maszyny rozdrabniającej (jaką masz) i rozdrabniamy do konsystencji sosu. Międzyczasie dolewamy oliwy. Musisz też posmakować sos. Jeżeli będzie za mało słony dolej sosu sojowego zamiast soli i wymieszaj dokładnie jeszcze raz. Na koniec wciśnij do sosu sok z limonki lub cytryny. Tak przygotowany sos przelej do garnka i podgrzewaj. Kurczaka włóż do piekarnika. Marynowane mięso piecze się troszkę szybciej więc równo z mięsem możesz wstawić makaron lub ryż (to już zależy od Ciebie). Na talerz nakładaj kolejno makaron / ryż, sos z papryki i mięso. Pomidory koktajlowe przekrój na pół i ułóż na talerzu. Wszystko posyp odrobiną koperku. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Zrobiłam bez pepperoni bo nie lubię ostrego sosu.Tak jak Przemek napisał:"na szybki obiad albo nieudany grill z powodu pogody".Ja zrobiłam to z tego pierwszego powodu:(.REWELACJA!!!!Szybko no i smacznie.Polecam.

    OdpowiedzUsuń