night time cooking

night time cooking

poniedziałek, 9 lipca 2012

Sałatka z ruccoli, kiełków brokuła i pomidorów z pieczonym filetem z flądry w pesto z suszonych pomidorów,pistacji,sezamu i świeżej bazylii.

                  Wyobraźcie sobie,że stoicie w sali konferencyjnej. Zebranej grupie 100 osób zadajecie pytanie - kto z Państwa lubi flądrę? Jak myślicie ile rąk uniosłoby się ku górze? Ja obstawiam, że dwie góra trzy - pewnie i tak okazałoby się, że te trzy osoby to obcokrajowcy, którzy nie zrozumieli pytania i podnieśli rękę "żeby podnieść...". Jako, że mamy cieplejszy okres w roku i nie chcę Was zanudzać przepisem na rybę smażoną na patelni, postanowiłem wymyślić coś lżejszego. Tak, tak! Kolejna sałatka :) Tym razem będzie to sałatka z ruccoli, kiełków brokuła i pomidorów z pieczonym filetem z flądry w pesto z suszonych pomidorów, pistacji, sezamu i świeżej bazylii. Przepis poniżej.



Potrzebne produkty - Ty decydujesz ile czego dodać dlatego nie podaję gramatury:

- ruccola
- kilka pomidorków cherry, lub jeden pokrojony na cząstki
- kilka oliwek
- cebula biała lub czerwona - tyle ile lubisz
- kiełki brokuła
- 1/2 czerwonej papryki - drobno pokrojonej w kosteczkę
- flądra - filet
- tymianek
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek

Pesto:

- suszone pomidory
- świeża bazylia
- pistacje
- odrobina ruccoli
- słonecznik
- 4 ząbki czosnku
- sezam
- oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Pesto:

Suszone pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do moździerza razem ze świeżą bazylią, pistacjami, posiekaną ruccolą, słonecznikiem, czosnkiem oraz sezamem. Wszystko dokładnie miażdżymy do konsystencji pasty. Co jakiś czas dolewamy oliwę z oliwek. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Pesto gotowe. Oczywiście zamiast moździerza może użyć robota kuchennego z odpowiednią przystawką.

Ryba:

Rybę dokładnie myjemy. Flądrę filetujemy - jeżeli nie wiesz jak filetować płaskie ryby to polecam link http://www.youtube.com/watch?v=FKomjorXvCk&feature=related . Oczywiście Polskie flądry są o wiele mniejsze, ale zasada jest ta sama. Pamiętaj tylko o zdjęciu skóry z ryby, gdyż skóra flądry Bałtyckiej potrafi być jak pancerz. Filety osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną tymianku. Pozostawiamy na chwilę do marynowania. Następnie filet układamy na folii aluminiowej, polewamy kilkoma kroplami olwy i pieczemy w temperaturze około 150'C przez około 5 minut. Po upieczeniu ryba musi przestygnąć.

Na talerzu ułóż umytą i osuszoną ruccolę, pomidory i resztę dodatków. Następnie upieczone filety układamy na ruccoli i nakładamy wcześniej przygotowane pesto. Całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek, polewamy sokiem z limonki lub cytryny i posypujemy odrobiną ziaren słonecznika lub sezamem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz