night time cooking

night time cooking

niedziela, 19 sierpnia 2012

Marynowane w sosie sojowym, miodzie i czosnku podudzie z kurczaka

        Kurczak jest chyba najbardziej "jadalnym" ptakiem na całym świecie. Dlatego przepisów na kurczaka jest tak dużo. Każdy ma jakieś swoje sposoby jego przyrządzania. Ja chciałem się z Wami podzielić przepisem na marynowane w sosie sojowym, miodzie i czosnku podudzie z kurczaka. Przepis jest banalnie prosty a smak potrawy wyjątkowy. Przepis poniżej.


Potrzebne produkty - dla 4 osób po 3 sztuki dla każdego:

- podudzie z kurczaka - popularnie zwane pałkami - 12 szt
- sos sojowy ok 200 ml - najlepiej jasny - jest bardziej delikatny
- miód - najlepiej płynny
- 1 limonka / lub cytryna
- tymianek
- oregano
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 czerwona cebula - optymalnie
- oliwa z oliwek / olej

Sposób przygotowania:

Podudzia dokładnie umyj, a następnie osusz. Kurczaka dopraw solą i pieprzem. Rozgrzej oliwę na patelni i obsmaż mięso aż uzyska złoty kolor ( podczas smażenia możesz dodać odrobinę masła to pomoże zarumienić mięso ). Podczas gdy mięso się smaży Ty możesz zabrać się za przygotowanie marynaty. Do osobnej miski wlej około 200 ml sosu sojowego. Dodaj 2 łyżki stołowe miodu, tymianek, oregano, wyciśnięty czosnek oraz sól i pieprz. Dodaj odrobinę oliwy i sok z połowy limonki bądź cytryny. Wszystko dokładnie wymieszaj i posmakuj. Jeżeli marynata jest zbyt słona ( od sosu sojowego ) lub zbyt słodka ( od miodu ) dodaj więcej soku z limonki lub cytryny i dodaj odrobinę oliwy. Wszystko zależy od Ciebie czy wolisz bardziej słone czy słodko-kwaśne. Najlepiej znaleźć kompromis :) Wlej przygotowaną marynatę do naczynia w którym będzie piekł się kurczak w piekarniku. Następnie obsmażonego i zarumienionego kurczaka włóż do naczynia z marynatą. Wymieszaj kurczaka w marynacie i pozostaw na kilka minut. Czerwoną cebulę pokrój na ćwiartki i poukładaj między kawałkami kurczaka - przez to uzyskasz dodatkowy aromat i smak. Następnie włóż naczynie do piekarnika i piecz w temperaturze 180'C przez około 20 minut. Co jakieś 5 minut wyciągnij naczynie z piekarnika i podlewaj kurczaka marynatą z naczynia tak, aby mięso było soczyste. Po około 20 minutach wyciągnij kurczaka z piekarnika i gotowe :) Przed podaniem oblej kurczaka odrobiną wyciśniętego soku z limonki. Podudzia doskonale smakują z ryżem i surówką z sałaty, marchewki i odrobiny pomidora.



Życzę smacznego :)

Ps: Dodam tylko, że po podsmażeniu i wymieszaniu kurczaka w marynacie można go zamiast pieczenia w piekarniku położyć na grillu i od czasu do czasu polewać odrobiną marynaty. Polecam ( jeżeli ktoś ma ) zrobić sobie taką małą "miotełkę" z gałązki rozmarynu i co jakiś czas posmarować marynatą... Pyycha!! A jak pachnie!!! Mniam :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz