night time cooking

night time cooking

poniedziałek, 15 października 2012

Pieczony łosoś z pieczonymi ziemniakami, jogurtowym sosem czosnkowym i szalotką.

                      Jak połączyć te trzy rzeczy: prezent od teściów, zadowolenie żony i przyjemność z gotowania? Bardzo prosto - upiec łososia (prezent od teściów) z pieczonymi ziemniakami (zadowolenie żony) i czerpać przyjemność z gotowania (przyjemność z gotowania). Przepisów na pieczonego łososia jest pewnie kilka tysięcy, albo i więcej, ale ja w moim przepisie próbuje nawiązać do bardzo fajnego bloga mojej koleżanki ( kuchnia.mojazdrowadieta.pl ) - czyli zdrowe i pyszne jedzenie w jednym :) Przepis jak zwykle banalnie prosty znajdziecie poniżej.



Potrzebne produkty - ilości na jedną porcję / osobę:


- około 200 gr łososia 
- 1 mała szalotka
- 2-3 ugotowane ziemniaki
- 2 łyżki stołowe jogurtu naturalnego
- 1 ząbek czosnku
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
- rozmaryn (świeży lub suszony)
- chilli - opcjonalnie
- kilka ziaren kolendry (rozgniecionych)
- świeży tymianek
- odrobina oliwy

Sposób przygotowania:

Rybę dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przez ten zabieg nasza ryba uzyska chrupiącą warstwę, a pod nią znajdziemy soczyste mięso. W małej miseczce mieszamy nasze zioła. Przygotowujemy tacę do pieczenia - czyli folię aluminiową przyprawiamy solą i pieprzem oraz mieszanką ziół. Następnie kładziemy na to rybę i robimy dokładnie to samo. Rybę polewamy kilkoma kroplami oliwy - zbyt duża ilość oliwy spowoduje, że ryba nie będzie delikatnie chrupiąca dlatego nie przesadzajmy z polewaniem :) Powinno to wyglądać tak jak na zdjęciu poniżej:



Na tą samą tacę - obok ryby - kładziemy przekrojoną na połówki małą szalotkę i wkładamy wszystko do piekarnika nagrzanego do temperatury około 190-200' C na około 20-25 minut - zależy od wielkości i grubości ryby. Teraz możemy zabrać się za ziemniaki. Ugotowane wcześniej ziemniaki kroimy na dość grube talary, wkładamy je do jakiegoś głębszego naczynia i przyprawiamy naszymi ulubionymi ziołami, chilli, czosnkiem oraz odrobiną oliwy. UWAGA! Czosnku nie siekamy tylko zgniatamy - po delikatnym podpieczeniu z ziemniakami wykorzystamy go do sosu.



Ziemniaki dokładnie mieszamy tak, aby oblepiły się mieszanką ziół i wrzucamy do piekarnika ( można na tą samą tacę na której jest ryba ). Ziemniaki pieczemy do uzyskania złotego koloru. Dzięki temu, że były one wcześniej ugotowane znacznie szybciej będą gotowe i zarumienią się.

Międzyczasie możemy przygotować sos czosnkowy. Do małej miski wlewamy jogurt naturalny, przyprawiamy solą, pieprzem, mieszanką ziół oraz dodajemy lekko podpieczony, posiekany ząbek czosnku oraz (najlepiej) świeży tymianek. Czosnek nie musi być bardzo drobno posiekany bo dzięki temu, że był on pieczony będzie on delikatnie słodkawy i można go swobodnie rozetrzeć podczas mieszania sosu łyżką bądź widelcem. Po wymieszaniu pozostawiamy nasz sos, aby się "przegryzł" ;)



Sprawdzamy rybę - ryba powinna być na zewnątrz delikatnie chrupiąca, a po DELIKATNYM ściśnięciu palcami lekko sprężysta - wtedy mamy pewność, że jest soczysta w środku. Rybę kładziemy na talerzu oboko ziemniaków i szalotki. Dodajemy odrobinę sosu i gotowe :) Dodatkowo polecam do całości podać miks sałat z klasyczny sosem vinaigrette.



W ten oto sposób uzyskaliśmy zdrowy i pyszny posiłek bez używania dużych ilości tłuszczu.

Smacznego! :)



1 komentarz:

  1. Hej! Prezentujesz ciekawe przepisy, wszystko przejrzyście i swietnie zaprezentowane. Brakuje mi spisu tresci, bo nie moge trafić z powrotem do schabu....

    OdpowiedzUsuń