night time cooking

night time cooking

czwartek, 6 grudnia 2012

Bakłażan z szynką parmeńską, rucolą,indykiem i warzywami zapiekany z serem

    Kolejna odsłona bakłażana. Wiecie, że kiedyś nazywano te warzywo "kawiorem dla ubogich". Wydaje mi się, że dzisiaj wraca on do łask - zwłaszcza w Polsce. Nieznajomość tego warzywa prawdopodobnie wynika to z tego, że ludzi nadal odpycha cena. A muszę się pochwalić, że w pewnym markecie rodem z Niemiec kupiłem jednego bakłażana za 2,20 pln :) Druga sprawa to sposób przyrządzenia go. Wydaje mi się, że w tradycyjnych gospodarstwach domowych nadal mało osób wie jak go przygotować, lub nie chce im się zaglądać do książek kucharskich. Przepis poniżej.



Potrzebne produkty - na jedną porcję:

- 1 średniej wielkości bakłażan
- 2 plastry szynki parmeńskiej - lub jakiejkolwiek innej
- 3 łyżki stołowe startego sera żółtego
- mała porcja/ garść rucoli
- 2 pomidory koktajlowe - obrane ze skórki
- 1 mała cebula lub szalotka
- kawałek mięsa z indyka - może być też kurczak, wołowina lub wieprzowina
- 1/2 małej cukini
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
- odrobina posiekanej w kostkę czerwonej cebuli do posypania na koniec
- odrobina sosu sojowego - około 2 łyżek stołowych

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Bakłażana kroimy na pół. Miąższ w każdej połówce nacinamy nożem na krzyż. Doprawiamy solą i pieprzem i polewamy odrobiną oliwy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180-190'C. Pieczemy aż miąższ zrobi się miękki i da się go wyłyżeczkować ze środka. Po upieczeniu powinien wyglądać mniej więcej tak jak na zdjęciu.




Miąższ wyciągamy za pomocą dużej łyżki.Odkładamy go do miski gdyż będzie nam potrzebny do farszu. Do wydrążonych połówek wkładamy odrobinę startego sera.




Następnie kładziemy plastry szynki.




oraz rucolę, która nada orzechowego smaku naszej potrawie.




Na to wszystko nakładamy ćwiartki pomidorów koktajlowych oraz farsz.

Przygotowanie farszu:

Na rozgrzanej patelni podsmażamy rozdrobnionego indyka (jeżeli masz czas i ochotę możesz go zamarynować np w curry, czosnku i oliwie). Następnie dodajemy posiekaną cebulę / szalotkę, cukinię oraz posiekany miąższ bakłażana. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dolewany około 1/2 szklanki wody. Czekamy aż woda wyparuje. Oczywiście cały czas mieszamy. Na koniec dodajemy około 2 łyżek stołowych sosu sojowego i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Farsz nakładamy na przygotowane wcześniej połówki bakłażana.




Całość posypujemy startym serem oraz odrobiną posiekanej czerwonej cebulki i ziołami prowansalskimi.




Tak przygotowanego bakłażana wkładamy na około 10 minut do nagrzanego do 180'C piekarnika.
Całość proponuję podawać z małą surówką z rucoli i pomidorków koktajlowych z dressingiem z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu i sezamu.



Smacznego życzę :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz