night time cooking

night time cooking

czwartek, 6 grudnia 2012

Placki ziemniaczane z sosem z marynowanej dyni i kurczakiem.

Na chłodne dni jak znalazł. Polecam wszystkim ziemniakożercom. Oprócz tradycyjnych, prostych placków ziemniaczanych jest też sos z mięskiem i marynowaną dynią. Przepis poniżej.





Placki ziemniaczane - przepis dla 2-3 osób:

- około 2 kg ziemniaków
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mąki
- sól. pieprz, zioła prowansalskie

Sos:

- 2 puszki pomidorów (w kawałkach lub w całości)
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona, zielona lub jaką masz
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe cebule (dla koloru możesz użyć jednej zwykłej białej i jednej czerwonej)
- 1 mała cukinia (kabaczek)
- 2 niewielkie marchewki
- kilka łyżek marynowanej dyni

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od sosu. Pierwsza w kolejności jest pierś z kurczaka. Myjemy ją dokładnie i gotujemy w osolonej wodzie do kruchości. Nie przejmuj się tym, że będzie sucha bo nie będzie :) Pierś gotuje się około 25-30 min, więc mamy dużo czasu na przygotowanie sosu. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i obieramy (te które trzeba). Następnie rozdrabniamy tak jak nam się podoba - w kostkę, słupki itd. Rozdrobnioną marchewkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. Po około minucie dodajemy rozdrobnioną cebulę i cukinię. Następnie paprykę i czosnek. Smażymy jeszcze chwilę. Całość przekładamy do garnka i zalewamy pomidorami. Dodajemy około 1 szklanki wody i dokładnie mieszamy. Gotujemy bez przykrycia co jakiś czas mieszając. To spowoduje, że sos przez wyparowanie wody sam się zagęści. Krótkie podsmażanie  spowoduje, że warzywa będą półtwarde, a nie rozgotowane.Ugotowaną pierś z kurczaka rozdrabniamy (najlepiej porwać ją palcami) i dodajemy do sosu. Na końcu dodajemy marynowaną dynię (dynia nie musi się długo gotować). Całość przyprawiamy solą i pieprzem do smaku i jeszcze raz mieszamy. Sos gotujemy do konsystencji nam odpowiadającej. Pamiętajcie tylko, że po nałożeniu sosu na placki jego nadmiar wsiąknie w placki i może spowodować, że będą one miękkie i "rozlazłe".

Następnie zabieramy się za placki. Tak naprawdę ciasto na placki można przygotować podczas redukowania wody w sosie. Ziemniaki dokładnie myjemy i obieramy ze skórki. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach (oczywiście będzie szybciej jak użyjecie robota kuchennego). Następnie przetarte ziemniaki odcedzamy z nadmiaru wody. Dodajemy jaja, mąkę, sól, pieprz i odrobinę ziół. Wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto na placki gotowe. Uwaga! Ciasto najlepiej zrobić tuż przed smażeniem, gdyż po dodaniu soli do ciasta ziemniaki znowu zaczną "puszczać" wodę, a to spowoduje, że podczas smażenia olej będzie nam pryskał na wszystkie strony. I jeszcze jedno - olej do smażenia musi być naprawdę dobrze rozgrzany, gdyż przy niskiej temperaturze część oleju wsiąknie w placki, a tego nie chcemy.

Placki smażymy na złoty kolor. Po usmażeniu placków warto jest je odcedzić z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Placki układamy na talerzu i nakładamy sos - ewentualnie podajemy sos w osobnej miseczce.



Smacznego! :)

Ps: Ja dodałem do swojego sosu chilli :) Ale to ja - podobno mam coś nie tak z podniebieniem bo lubię ostre...Przynajmniej tak mówią moi znajomi :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz