night time cooking

night time cooking

sobota, 19 stycznia 2013

Placki z dyni z serem pleśniowym, czerwoną cebulką i roszponką.

Został nam w lodówce kawałek dyni. Jako że kremu z dyni najedliśmy się już aż za bardzo, postanowiliśmy zrobić coś innego. I wtedy moja kochana żona zaproponowała żebyśmy zrobili placki. Tak więc przepis na placki jest mojej żony, ja dodałem coś od siebie i tak oto powstały placki z dyni z serem pleśniowym, czerwoną cebulką i roszponką. Idealne na drugie śniadanie :) Przepis poniżej.


Potrzebne produkty:

Placki

- 500 gr dyni
- 1 jajo
- 150 gr mąki - możesz dodać więcej. Ciasto musi mieć dość stałą konsystencję.
- do 1/2 szklanki mleka
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki masali - jaką masz
- rozmaryn -świeży lub suszony
- kurkuma
- olej do smażenia

Wykończenie

- 1 średnia cebula czerwona - odrobina na każdy placek 
- po 2 plasterki sera pleśniowego na placek
- kilka szypułek roszponki na każdy placek
- 1 łyżeczka serka wiejskiego na placek
- odrobina chilli na górę

Sposób przygotowania:

Dynię ścieramy na małych oczkach na tarce. Odstawiamy na chwilę. Odcedzamy wodę, dodajemy jajo, mąkę i mleko. Dokładnie mieszamy. Jeżeli ciasto jest za rzadkie dodaj odrobinę mąki, jeżeli za gęste dodaj mleka. Dodaj odrobinę soli i pieprzu, rozmaryn, kurkumę i masalę. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Nałóż odpowiednie porcje i usmaż aż uzyskasz złoty kolor. Następnie odcedź placki na papierowym ręczniku.

Na usmażone placki kładziemy ser pleśniowy oraz cebulę. Tak przygotowane placki wkładamy do piekarnika aż ser się zacznie rozpuszczać.




Wyciągamy placki z piekarnika, kładziemy odrobinę roszponki. Na górę nakładamy łyżeczkę serka wiejskiego i posypujemy odrobiną chilli.



Idealne połączenie na drugie śniadanie - ulubiona kawa i placki z dyni :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz