night time cooking

night time cooking

wtorek, 26 lutego 2013

Roladki z kurczaka z mozzarellą, czerwoną cebulą, suszonymi pomidorami, świeżą bazylią i sezamem.

    Czasami, aby mięso z kurczaka nam się nie znudziło trzeba trochę pokombinować...Dlatego - jak zwykle - korzystając z dobrodziejstw, które pozostały w lodówce udało mi się zamotać coś całkiem niezłego :). Przepis poniżej.




Potrzebne produkty - porcja dla dwóch osób:

- 1 podwójna pierś z kurczaka - po połowie na 1 osobę - wychodzą około 3-4 małe roladki na osobę
- 1,5 kuli mozzarelli
- 1 czerwona cebula
- kilka listków świeżej bazylii
- po 2 suszone pomidory na porcję / osobę
- odrobina posiekanego chilli 
- odrobina sezamu do posypania
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 2 łyżki stołowe sosu rybnego
- sól, pieprz
- liść laurowy
- ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą. Pierś przekroić ostrym nożem w poprzek tak, aby powstał kształt kotleta. (podobny przepis znajdziecie tutaj  http://nighttimecooking.blogspot.com/2012/04/roladki-z-indyka-z-marynowana-dynia.html ). Mięso delikatnie rozbić. Każdy kawałek mięsa przyprawić solą i pieprzem. Na środek rozbitego mięsa kładziemy kawałek mozzarelli, kawałek suszonego pomidora, odrobinę posiekanej czerwonej cebulki i listek bazylii. Całość zawijamy tak, aby powstała roladka. Na wszelki wypadek można przekłuć roladkę wykałaczką, aby nie rozwinęła się podczas marynowania i pieczenia. Tak przygotowane roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem sojowym, sosem rybnym, dodajemy liść laurowy, sezam, posiekane chilli, czosnek, sól, pieprz i pozostawiamy w chłodnym miejscu na około 30 minut, aby mięso się zamarynowało. Następnie naczynie z roladkami wkładamy do nagrzanego do 200'C piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut - aż mięso się zarumieni. Przed podaniem mięsa pamiętajcie o wyciągnięciu wykałaczek (na wszelki wypadek). Mięso polewamy sosem, który powstał podczas pieczenia.



 Roladki proponuję podawać z blanszowanym brokułem i surówką z pomidora, czerwonej cebulki i czosnku z jogurtem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz