night time cooking

night time cooking

czwartek, 16 maja 2013

Mini papryka z ricottą, pestkami dyni, parmezanem i szynką toskańską.

     Jakoś nie jestem wielkim fanem nadziewanych czy faszerowanych papryk bo przeważnie trafiają mi się jakieś jałowe w smaku, albo za bardzo upieczone i prawie rozwalające się, ale ten przepis mogę polecić wszystkim. Małe i doskonałe jako przekąski na imprezę przy grillu czy domówkę. Mini papryczki z nadzieniem z ricotty, pestek dyni, parmezanu i szynką toskańską.




Potrzebne produkty:

- 8 mini papryczek
- 100 gr ricotty
- 1 serek wiejski
- 4 łyżki stołowe suszonych pestek dyni
- 2 łyżki stołowe słonecznika lub orzeszków piniowych
- 3 łyżki stołowe pesto bazyliowego
- zioła prowansalskie
- 8 plastów szynki toskańskiej
- tarty parmezan lub ser typu grana padano
- sezam do wykończenia

Sposób przygotowania:




Papryczki myjemy, kroimy na połówki i oczyszczamy je z białych włókien oraz pestek. Układamy na folii alumioniowej i przyprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Na koniec skrapiamy odrobiną oliwy, aby papryka nie przypaliła się podczas pieczenia w piekarniku. Tak przygotowane papryczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180'C na jakieś 12 minut.




Papryczki po wyciągnięciu z piekarnika powinny być lekko pomarszczone, ale nie "skapciałe". Powinny byc nadal chrupiące, a nie miękkie i rozpływające się.




Przed nałożeniem nadzienia musimy poczekać aż papryka przestygnie. Jeżeli nałożymy nadzienie do ciepłych papryczek nadzienie nagrzeje się i z ricotty wypłynie woda co spowoduje, że nasza przekąska będzie bardzo wodnista, a jej wygląd nie będzie zwarty tylko rozpływający się, a tego raczej nie chcemy -  zwłaszcza jeżeli przekąskę przygotowujemy jakiś czas przed imprezą...Znacznie straci ona na swoim wyglądzie.

Nadzienie:

Do miski wkładamy odcedzoną z wody ricottę, dodajemy serek wiejski, pestki dyni, słonecznik lub orzeszki piniowe, 3 łyżki stołowe bazyliowego pesto, zioła prowansalski oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.

Składanie przekąski:

Do każdej połówki papryczki nakładamy około jednej łyżeczki nadzienia. Następnie posypujemy startym parmezanem lub serem typu grana padano.



Posypujemy kilkoma pestkami dyni, zwiniętą w rulonik szynkę kładziemy na górze i posypujemy odrobina sezamu.







Smacznego :)













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz