night time cooking

night time cooking

czwartek, 16 maja 2013

Spaghetti razowe z ricottą, parmezanem i świeżym tymiankiem

     Po ostatniej akcji z mini papryczkami zostało mi trochę nadzienia z ricotty, które postanowiłem wykorzystać do przygotowania czegoś na ciepło. Przydał sie razowy makaron, który kupiłem jakiś czas temu i oczywiście wszystko co było w lodówce...Jak zawsze :) I tak właśnie powstało spaghetti razowe z ricottą, parmezanem i świeżym tymiankiem.




Potrzebne produkty - porcja dla 2 osób:

- 250 gr makaronu spaghetti razowego
- 150 gr ricotty
- 1/2 serka wiejskiego
- 3 łyżki stołowe pesto bazyliowego
- odrobina ziaren słonecznika, pestek dyni lub orzeszków piniowych
- zioła prowansalskie
- parmezan lub ser grana padano
- świeży tymianek do wykończenia

Sposób przygotowania:

Pierwsza rzecz - wstawiamy wodę na makaron. Makaron będzie się gotował łącznie jakies 10 minut. Przygotowanie "sosu" zajmie nam około 5 minut więc mamy mały zapas. Jeżeli chodzi o sos - do miski wkładamy ricotte z wodą, serek wiejski, 3 łyżki stołowe bazyliowego pesto, garść słonecznika lub pestek dyni (albo i to i to), doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy odrobinę ziół prowansalskich. Wszystko dokładnie mieszamy.

Ugotowany makaron odcedzamy, ale tak żeby w garnku pozostało nam trochę wody na dnie - dzięki temu nasze spaghetti będzie "mokre" i nie będziemy musieli dodawać np oliwy, aby je trochę ożywić. Dodajemy wcześniej przygotowany sos i wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy świeży tymianek i nakładamy na talerz. Całość posypujemy startym parmezanem i odrobiną świeżego tymianku dla ozdoby.



Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz