night time cooking

night time cooking

niedziela, 16 czerwca 2013

Filet ze śledzia z jabłkiem, ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulką i sosem koperkowo-miodowym podawany z gotowanymi w mundurkach ziemniakami z morską solą cytrynową

       Dawno już nie robiłem nic ze śledziem. I tu nagle, wracam z pracy, a na talerzu leżą i się moczą 4 filety ze śledzia. Ale to było fajne :) Moja chęć na śledzia została zaspokojona! Oczywiście podczas przyrządzania nie można iść na prościznę. Postanowiłem więc, że nie będzie to zwykły śledź z jogurtem, ogórkiem kiszonym itd. Dlatego postanowiłem trochę urozmaicić ten przepis i dodałem coś od siebie :) I tak oto powstał przepis na filet ze śledzia z jabłkiem, ogórkiem kiszonym, czerwoną cebulką i sosem koperkowo-miodowym podawany z gotowanymi w mundurkach ziemniakami z morską solą cytrynową. Dodam tylko, że sól wykorzystana w przepisie jest prezentem, który otrzymałem od poznanych ludzi podczas ostatniego wypadu do Szwecji :) Przepis poniżej.


Potrzebne produkty - na 2 porcje.

- 4 filety ze śledzia solone (matjasy) odmoczone
- 1 jabłko - najlepiej słodkie
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 duży ogórek kiszony
- 1 łyżka stołowa miodu
- 300 ml jogurtu naturalnego
- posiekany koperek
- zioła prowansalskie
- 2 łyżki stołowe sezamu
- 1 łyżka ziaren słonecznika
- sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filety moczymy w wodzie przez około godzinę przed przystąpieniem do gotowania. Ziemniaki myjemy i gotujemy od zimnej wody w dużym garnku. Następnie zabieramy się za sos. Do miski wkładamy pokrojonego i odmoczonego wcześniej śledzie. Filet powinien być pokrojony w kawałki o szerokości maksymalnie 1 cm. Następnie dodajemy resztę - czyli obrane ze skórki jabłko, czerwoną cebulę, ogórka kiszonego (wszystko pokrojone w drobną kosteczkę), miód, jogurt, posiekany drobno koperek, zioła, sezam oraz ziarna słonecznika. Wszystko dokładnie mieszamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Pamiętaj, że filety ze śledzia już są słone dlatego uważaj z dodawaniem soli. Najlepiej jest to zrobić właśnie po wymieszaniu wszystkich składników.

Sposób podania:

Odcedź ziemniaki i przekrój je na pół. Posyp odrobiną soli cytrynowej i połóż na talerzu. Oczywiście ziemniaki podajemy z wcześniej przygotowanym śledziem. 

Potrawa jest banalnie prosta, ale naprawdę smaczna. Serdecznie polecam na dni kiedy poczujecie chęć na rybę. Przygotowanie całości to kwestia 15-20 minut. 

Ps: Jeżeli nie masz w domu soli cytrynowej to możesz w bardzo prosty sposób przygotować ją sam. Wystarczy, że do pojemniczka wsypiesz sól morską (koniecznie) i dodasz do niej skórkę z cytryny lub limonki. Przed włożeniem skórki zgnieć ją w palcach tak, aby puściła swój naturalny aromat. Po kilku godzinach masz gotową sól cytrynową :) Świetny smak - polecam.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz