night time cooking

night time cooking

piątek, 9 sierpnia 2013

Tortilla Española

    To pogoda namówiła mnie do tego, aby ugotować coś szybkiego i w tym guście. Jakoś po talerzu zupy koperkowej mojej żony byłem najedzony - taki dzień... Ale oczywiście jak to bywa po kilkudziesięciu minutach odezwał się żołądek z pytaniem: Ej stary! To już wszystko na dziś?! Więc stanąłem przed blatem kuchennym i zacząłem myśleć co chciałbym ugotować o czym ostatnio myślałem? I właśnie wtedy przypomniało mi się, że miałem kiedyś ochotę na tortillę z ziemniakami i kiełbasą chorizo. Dobrze się złożyło bo całkiem niedawno w Lidlu można było kupić chorizo. Tak więc obrałem kilka ziemniaków, jakąś cebulę. Zamieszałem i tak oto powstała Tortilla Española. Przepis poniżej:



 Potrzebne produkty - z podanej ilości powinna wyjść tortilla wielkości patelni o średnicy około 30cm:

- 4 średnie ziemniaki - najlepiej sałatkowe
- 1 średnia cebula biała
- 1 mala cebula czerwona
- 1 niewielka papryka czerwona
- 1 kiełbasa chorizo
- 4 papryki pepperoni - najlepiej konserwowe
- 8 jaj
- 50 ml mleka
- odrobina oregano i tymianku

Sposób przygotowania:


Pierwsza sprawa - ziemniaki! Bardzo ważny składnik naszego dania! Dokładnie umyte ziemniaki obierz i wrzuć do zimnej, osolone wody. Nie gotuj ziemniaków do końca. Lepiej jest je tylko odrobinę podgotować ( na półtwardo ) a następnie pokroić w talary. Łatwiej się je kroi kiedy nie są do końca ugotowane gdyż się nie rozpadają. Proponuję użyć ziemniaków sałatkowych gdyż nie są one tak mączne jak inne odmiany. Chcemy, aby nasza tortilla była lekka, a nie cięzka od mącznych ziemniaków. W Polsce hoduje się najczęściej typy wszechstronnie użytkowy (typ B). Do odmian zwięzłych, nierozsypujących się po ugotowaniu należą: Bard, Lord, Denar, Albina i Korona. W mniejszym stopniu hoduje się odmianę o typie kulinarnym A, wyraźnie sałatkowym - szkoda bo są one chyba najsmaczniejsze.
Na patelni rozgrzej około 150 ml oleju. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojoną w plastry chorizo. Dosłownie po kilku sekundach zobaczysz, że olej zrobi się czerwony. A to przez paprykę zawartą w chorizo. Podsmaż chorizo, aby się zarumieniła. Wyciągnij chorizo z patelni i na ten sam olej wrzuć podgotowane wcześniej i pokrojone w talary ziemniaki. Ziemniaki także smażymy na złoty kolor. Ważne jest, aby podsmażone ziemniaki miały chrupiącą wierzchnią część. To spowoduje, że nic w nie nie wsiąknie podczas łączenia całości. Po podsmażeniu ziemniaków zdejmij je z patelni i na tym samym tłuszczu podsmaż / zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę czerwoną i pepperoni. Cebulę i paprykę dopraw delikatnie solą i pieprzem. Zrobiła nam się kilkuminutowa luka więc możesz w tym czasie zająć się jajami. 
Wbij do miski wszystkie jaja, dolej mleko i dodaj sól i pieprz, oregano i odrobinę tymianku. Postępuj tak jak przy przyrządzaniu jajecznicy. Rozbij jaja.

Wracamy do patelni. Do zeszklonej cebuli i papryki dodajemy przygotowane wcześniej ziemniaki i chorizo. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec całość zalewamy przygotowanymi jajami. Zamieszaj całość kilka razy (jak jajecznicę) i zostaw na około minutę. Pamiętaj, aby cały czas szpatułką odrywać boki naszego omleta od ścianek patelni. Co jakiś czas poruszaj patelnią, aby omlet nie przywarł do dna patelni. Jak poczujesz, że omlet ma konsystencję stałą i sztywną połóż na górę duży talerz. Uwaga! Teraz najtrudniejsza czynność. Musisz przekręcić patelnię tak, aby omlet został na patelni. Taka tortilla trochę waży więc trzeba przy tym uważać. Z drugiej strony trzeba to zrobić pewnym ruchem. Następnie przełóż go z powrotem na patelnię, aby mógł ściąć się na drugiej stronie. Jeżeli nie jesteś pewien czy omlet jest ugotowany w środku zawsze możesz go włożyć do piekarnika na kilka minut. Pamiętaj tylko, aby w taki przypadku użyć patelni z przeznaczeniem do piekarników. Gotowy omlet powinien wyglądać tak:



Dobrze upieczona tortilla powinna być sprężysta po dotknięciu jej palcem. Dodatkowym plusem tego dania jest to, że można ją jeść zarówno na ciepło jak i na zimno. Bez problemu można ją przechowywać w lodówce przez 2 dni. 


Oczywiście przepis można podawać w wersji wegetariańskiej. Zamiast chorizo można zastosować wędzoną paprykę w proszku lub w kawałkach. Oczywiście można też urozmaicać bukiet warzyw. Wydaje mi się, że świetnie smakowałoby to wszystko z porem podsmażonym na maśle. Do tego trochę startego sera :) Mniam

Tortillę proponuję podać z salsą pomidorową lub samymi pomidorami koktajlowymi. 

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz