night time cooking

night time cooking

niedziela, 1 września 2013

Nadejszła chwila na burgera z grilla!

    Wracając w piątek z pracy minąłem przy wyjeździe z Sopotu nową knajpkę z burgerami. Przed wejściem wisi wielki baner z napisem "100% wołowiny". Jeżeli ktoś lubi to niech ma. I właśnie wtedy postanowiłem, że na obiad zrobię ... burgera! Pojechałem do rzeźnika i poprosiłem o zmielenie łopatki wieprzowej i kawałka rostbefu. Wyszło ok 400 gram. Po drodze szybkie zakupy i do domu. I tak oto powstał burger o którym marzyłem od jakiegoś czasu.


Potrzebne produkty - na 3 duże lub 4 mniejsze burgery:

Burgery:

- 400 gr mielonego mięsa - ja użyłem mieszanego
- 4 łyżki stołowe sosu sojowego
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej pełnoziarnistej lub jakiej masz
- 2 łyżki stołowe ketchupu
- 2 małe ząbki czosnku
- 1 jajo
- tymianek
- oregano
- mielona papryka
- sól, pieprz do smaku
- świeże zioła - jakie masz

Dodatki:

- 3-4 bułki - ja użyłem lekko podłużnych z cebulą
- 1 duży pomidor
- 1 duża cebula
- 2 plastry sera Cheddar na każdego burgera - może być też zwykły ser np Gouda
- sałata lodowa lub jaką posiadasz
- papryka jalapenos - opcjonalnie jeżeli lubisz pikantne dania
- majonez
- jogurt naturalny
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Burgery:

Do miski włóż mięso mielone, dodaj sos sojowy, musztardę, ketchup, czosnek, jajo, tymianek, oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz i dokładnie wszystko wymieszaj. Następnie uformuj kotlety. Powinny być trochę większe niż Twoja bułka i grubości około 1cm ( może trochę więcej ). A to dlatego, że mięso się skurczy podczas smażenia czy grillowania. Uformowane  kotlety połóż na rozgrzanej patelni i smaż do czasu aż zobaczysz, że kotlet jest do połowy szary / upieczony. Dobrze jest dodać kilka świeżych ziół na wierzch. To nada dodatkowego aromatu mięsu.


Następnie przełóż go na drugą stronę. Po przewróceniu kotleta na górę połóż po dwa plastry sera na każdy kotlet.


Po usmażeniu połóż na talerzu i pozostaw na kilka minut. Teraz możesz zająć się resztą. Przekrój bułkę na pół i posmaruj sosem ( wymieszaj majonez z jogurtem i odrobiną ziół prowansalskich ). Następnie połóż na obu połówkach kilka kawałków sałaty.


Na dolnej części bułki połóż dwa pomidora.


Teraz na pomidora połóż kotleta. Na kotleta połóż cebulę pokrojoną w plastry.


Jeżeli lubisz pikantne dania dodaj jeszcze odrobinę papryki jalapenos.

Całość przykryj drugą połówką bułki. Przed zjedzeniem radzę lekko zgnieść, aby można było go ugryźć :)

Smacznego :)

1 komentarz: