Jakiś czas temu miałem przyjemność odwiedzić niesamowite miejsce - Lawenda Ogrodnictwo w Gdańsku gdzie zakupiłem świeżą i pachnącą lawendę oraz jadalne kwiaty. Lawendę wykorzystałem do mojego deseru.
Potrzebne składniki na 5 porcji:
- 300 ml śmietany kremówki - 30%
- 300 ml śmietany kremówki - 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 250 gr jogurtu naturalnego - gęstego
- 100 gr brązowego cukru + 1 łyżeczka osobno
- 1 laska wanilii
- 1 duża dojrzała gruszka
- 1,5 łyżki stołowej miodu
- kwiaty lawendy
Sposób przygotowania:
Do garnka wlej śmietanę i dodaj 100 gr brązowego cukru. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Wanilię dodaj do śmietany (miąższ razem ze skórką).
Do garnka wlej śmietanę i dodaj 100 gr brązowego cukru. Laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół i wydrąż miąższ. Wanilię dodaj do śmietany (miąższ razem ze skórką).
Co jakiś czas zamieszaj. Śmietanę gotuj około 5 minut na małym
ogniu. Wyciągnij skórkę wanilii z garnka. Odstaw śmietanę do
ostygnięcia na jakieś 30 minut. W między czasie rozpuść żelatynę w
letniej wodzie (około 1/4 szklanki letniej wody). Żelatyna musi się
dokładnie rozpuścić. Nie może być w niej grudek i musi mieć
konsystencję lejącą - jak miód.
Wymieszaj żelatynę ze śmietaną. W osobnej misce utrzyj łyżeczkę
brązowego cukru z jogurtem naturalnym tak, aby jogurt był gładki i
nie będzie czuć w nim drobinek cukru. Następnie delikatnie
wymieszaj tak przygotowany jogurt naturalny ze śmietaną. Dodaj
umyte kwiaty lawendy (same płatki) i przelej do miseczek lub
plastikowych kubeczków - to zależy jak będziesz chciał/ła podać ten
deser. Wstaw do lodówki. Panna Cotta będzie gotowa kiedy zobaczysz,
że śmietana się ścięła i jest sztywna i sprężysta (około 2-3
godzin) Polecam przygotować Panna Cottę wieczorem i pozostawić ją
na noc w lodówce. To spowoduje, że zapach i smak lawendy przejdzie
przez śmietanę z wanilią i będzie jeszcze bardziej intensywny.
Przed podaniem Panna Cotty pokrój gruszkę w łódeczki. Wytnij gniazdo nasienne i obierz ze skórki. Polej odrobiną miodu i albo wsadź na chwilę do piekarnika, aby miód się rozpuścił i zarumienił lub połóż gruszkę polaną miodem na rozgrzanej suchej patelni i czekaj aż miód się zarumieni przewracając co jakiś czas gruszkę. Ważne jest, aby gruszka była dojrzała i soczysta.
Przed podaniem Panna Cotty pokrój gruszkę w łódeczki. Wytnij gniazdo nasienne i obierz ze skórki. Polej odrobiną miodu i albo wsadź na chwilę do piekarnika, aby miód się rozpuścił i zarumienił lub połóż gruszkę polaną miodem na rozgrzanej suchej patelni i czekaj aż miód się zarumieni przewracając co jakiś czas gruszkę. Ważne jest, aby gruszka była dojrzała i soczysta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz