night time cooking

night time cooking

piątek, 7 marca 2014

Chilli con carne w towarzystwie sosu Red Alert - czyli coś dla twardzieli.

  Jakiś czas temu dostałem od mojego kolegi dwa sosy do przetestowania - Red Alert i Orange Agent. Dzisiaj zajmiemy się tym pierwszym. Jak sama nazwa wskazuje sos jest czerwony a w jego skład wchodzą: papryczki habanero, por, zielone i czerwone pomidory, czarne oliwki, czerwona papryka. Oczywiście proporcje są znane tylko producentowi, ale sos smakuje wyśmienicie. Oczywiście można go zastosować jako sam sos, ale polecam też do marynat, czy dodatek do innych sosów np jogurtowych. 

Postanowiłem, że w mojej potrawie Red Alert będzie dodatkiem. I tak powstało Chilli con carne w towarzystwie sosu Red Alert. Typowa potrawa dla twardzieli. Z dodatkiem sosu Red Alert powstała OGNISTA MICHA.


Potrzebne produkty:
- 1 seler
- 1 korzeń pietruszki
- 4 średnie marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
- kilka papryczek chilli
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule białe
- 500 gr wołowiny
- sos sojowy
- zioła prowansalskie
- 3 liście laurowe
- 600 ml wody
- sól, pieprz do smaku
- 2 puszki pomidorów krojonych
- mała puszka kukurydzy
- mała puszka fasoli czerwonej 
- papryka słodka mielona

Sposób przygotowania:

Sos:

Seler, pietruszkę, cebulę i marchewki obieramy i kroimy na duże części. Wkładamy wszystko do garnka i zalewamy wodą. Gotujemy na niewielkim ogniu. Dodajemy liść laurowy. Paprykę czerwoną i żółtą oraz chilli kroimy na kawałki i pieczemy lub smażymy tak, aby była półtwarda. Dokładamy do reszty warzyw znajdujących się w garnku. Kawałki warzyw muszą być dosyć duże ( nie pokrojone w drobną kostkę ) gdyż całość będzie się gotować na małym ogniu przez jakieś 3-4 godziny.

Wkładka:

Wołowinę nadziewamy czosnkiem - wpychamy kawałki czosnku w otwory zrobione wcześniej nożem. Doprawiamy mięso odrobiną soli i posypujemy słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Mięso smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju do zarumienienia się z każdej strony. Tak obsmażone mięso wkładamy do garnka z warzywami i gotujemy aż mięso będzie się rozpadałało. Podczas gotowania na powierzchni garnka pojawi się tzw szum. Koniecznie zbierz go łyżką i wylej. Nie jest on potrzebny,a tylko spowoduje, że całość będzie mętna.
Łączenie:

Jak mięso zacznie się rozpadać zdejmij garnek z palnika i pozostaw do ostygnięcia. Następnie wszystkie warzywa razem z powstałym sosem wrzuć do blendera i zmiel do konsystencji sosu (pamiętaj, aby usunąć liście laurowe przed blendowaniem). Następnie przelej sos do garnka i zacznij powoli podgrzewać na małym ogniu. W międzyczasie ugotowane mięso porwij w rękach na małe skrawki / kawałki i dodaj do sosu. Dodaj odcedzoną z wody kukurydzę i czerwoną fasolę oraz pomidory w kawałkach z puszki lub słoika. Dopraw do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.

I właśnie w tym momencie nadchodzi chwila, aby powrócić do naszego Red Alerta. Sos ten potraktowałem jako dodatek więc każdy nakłada sobie wedle życzenia, gustu czy smaku. Smak habanero jest charakterystyczny i nadaje całej potrawie niesamowity, lekko słodkawy posmak. Oczywiście dodaje też ostrości :) UWAGA! POTRAWA BARDZO ROZGRZEWA :)

Moje chilli proponuję podawać z kawałkami pieczywa lub z ryżem. W obu wydaniach smakują wyśmienicie. Oczywiście jakieś małe piwo obok miski wskazane ;)

Smacznego. 

Ps: Jeżeli ktoś jest zainteresowany zakupem sosu Red Alert to proszę o kontakt mailowy (nighttimecooking@gmail.com) lub przez Facebooka.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz