night time cooking

night time cooking

niedziela, 2 marca 2014

Sałatka z pieczonego buraka z fetą, pistacjami, świeżym oregano i oliwą

    Chyba szykuje się jeden z najkrótszych wpisów w historii tego bloga. Sałatka z 4 składników więc o czym tu pisać :) Pyszności! Prostota w najlepszym wydaniu. Sałatka powstała ze zmodyfikowanego przepisu gdzie zamiast użytej przeze mnie fety był kozi ser, zamiast pistacji były orzechy włoskie itd. Ale śmiem twierdzić, że moja kombinacja smakuje lepiej od oryginału!


Potrzebne produkty:

- burak
- ser feta
- pistacje
- oliwa
- świeże oregano lub tymianek

Sposób wykonania:

Buraka zawiniętego w folię aluminiową pieczemy w temperaturze 180'C tak długo aż będzie można wbić w niego nóż. Wiadomo, że każdy burak jest inny więc jeżeli planujesz przyrządzić większą ilość spróbuj kupić buraki o tej samej wielkości, aby ich czas pieczenia był podobny. Buraka pieczemy w skórce. Po upieczeniu odwijamy z folii i pozostawiamy do wystygnięcia. Jeżeli wolisz to zamiast pieczenia możesz buraki ugotować. 

Następnie obieramy buraki ze skórki i kroimy je na cieniutkie plasteki. Jeżeli chcesz możesz użyć do tego szatkownicy. Kilka plastrów buraka kładziemy na tależu na zakładkę, na to kruszymy odrobinę sera feta, dodajemy kilka rozdrobnionych pistacji i świeże oregano. Na koniec całość polewamy odrobiną oliwy z oliwek.

Sałatka jest doskonałą przystawką. Z jednego większego buraka można przyrządzić około 4 porcji takiej sałatki więc nie szalej na zakupach :)

Smacznego!

2 komentarze:

  1. no dobra. dziś spróbuję i dam znac jak poszło :P

    OdpowiedzUsuń
  2. no dobra. dziś spróbuję i dam znac jak poszło :P

    OdpowiedzUsuń