night time cooking

night time cooking

niedziela, 11 marca 2012

Weekendowe gotowanie

            Nadszedł upragniony weekend :) Z odwiedzinami zapowiedzieli się goście więc trzeba ugotować coś smacznego. Na sobotni obiad zaplanowałem pstrąga pieczonego w folii z pietruszką, masłem i mandarynkami z dodatkiem świeżego koperku, chilli i cytryny. Wszystko podane z pieczonymi ziemniakami i blanszowanym kalafiorem, brokułem i marchewką.

Potrzebne produkty - porcja dla 2 osób:

- pstrąg średniej wielkości - po połowie na głowę
- 2 słodkie mandarynki
- pęczek pietruszki
- 4 plastry cytryny
- odrobina masła - do każdej porcji po małym kawałku
- chilli
- kilka gałązek koperku
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Rybę dokładnie myjemy i oczyszczamy z łusek i płetw i ponownie płuczemy. Następnie odcinamy głowę ( zaraz za skrzelami) i ogon. Rybę dzielimy na dwie porcje. Arkusz folii aluminiowej "przyprawiamy" solą. pieprzem i oliwą - ma to na celu przyprawienie ryby w każdym miejscu oraz zapobiec przywieraniu ryby do folii. Na tak przygotowaną folię kładziemy rybę. Rybę solimy i pieprzymy z każdej strony.




Następnie do środka wkładamy umytą i posiekaną wcześniej pietruszkę.




Na pietruszkę kładziemy kawałem masła oraz umyte i obrane ze skórki połówki mandarynki. Skórka mandarynek poddana wysokiej temperaturze wydziela gorzki smak, a tego nie chcemy :)




Następnie całość składamy jak kanapkę, na górę kładziemy plastry cytryny, świeży koperek, posypujemy posiekanym chilli i ziołami prowansalskimi.





Na koniec jeszcze odrobina soli i pieprzu i możemy zawijać. Zawijamy, najpierw boki, a następnie górę i dół folii. Nie chcemy, aby podczas pieczenia soki z ryby i dodatków wyciekła nam ze środka. Tak przygotowaną rybę pieczemy przez około 20 minut w temperaturze 160' C. Wbrew pozorom do tego dania idealnie pasuje lampka nie białego, ale czerwonego, schłodzonego wina. Przygotowanie zajmuje około 10 minut - resztę roboty odwala piekarnik ;)

Jak już wspomniałem rybę podałem z pieczonymi ziemniakami, a to dlatego, że:
a) są szybkie do przygotowania ( 6 średniej wielkości ziemniaków pokrój w łódeczki, posyp odrobiną soli i pieprzu oraz Twoimi ulubionymi ziołami. Polej odrobiną oleju i dokładnie wymieszaj. Przełóż na blachę i włóż do pieca na około 45 minut - 160' C. W ten sposób nagrzejesz piekarnik dla ryby. Po około 20 minutach pieczenia ziemniaków włóż rybę.
b) za jednym razem piekę ziemniaki i rybę. Oszczędzam tym samym trochę energii :)

Warzywa - jakie chcesz, lubisz lub masz akurat w domu - nie ma reguły :)

Smacznego życzę!

Ps: Gościom smakowało :)

6 komentarzy: