night time cooking

night time cooking

czwartek, 5 lipca 2012

Sałatka z grillowanym kurczakiem, pomidorami cherry,oliwkami i pepperoni z dodatkiem sosu jogurtowo-koperkowego

                   W upalne dni nie za bardzo mamy ochotę objadać się ciężkimi daniami. Dlatego chciałbym Wam zaprezentować przepis na coś lekkiego i pysznego. Oczywiście wiele jest przepisów na sałatkę z kurczakiem, ale tak naprawdę każdy z nich jest inny. Podobno najlepsze sałatki robi się z "przeglądu lodówki". Tak naprawdę ta powstała tak samo :) Przepis poniżej.



Potrzebne produkty:

- kurczak - ja użyłem mięsa z udek gdyż jest najbardziej soczyste i delikatne
- sałata - jaką masz
- 8 pomidorów cherry lub koktajlowych, albo jakie akurat posiadasz
- kilka oliwek
- świeża bazylia
- pepperoni - jeżeli lubisz ostry smak
- jogurt naturalny - około 200 ml
- sól, pieprz,zioła prowansalskie
- koperek świeży
- sok z limonki lub cytryny

Sposób przygotowania:

Wszystko dokładnie myjemy. Mięso marynujemy - może być tylko w soli, pieprzu i ziołach, ale można też dodać Twoich ulubionych przypraw np papryki, curry lub masali. Mięso odstawiamy na kilka minut do lodówki. Sałatę osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidory dzielimy na pół. Oliwki odsączamy z wody. Wstawiamy mięso do piekarnika lub smażymy - jak wolisz. Najważniejsze jest żeby mięso ostudzić przed połączeniem z sałatą. Łączymy wszystko ze sobą - czyli na sałatę kładziemy kawałki kurczaka, układamy pomidory i oliwki. Do smaku można jeszcze dodać posiekaną w drobną kostkę czerwoną lub białą cebulkę. Wszystko polewamy odrobiną sosu jogurtowo-koperkowego i sokiem z ćwiartki limonki lub cytryny. Wszystko posyp posiekanym drobno pepperoni i bazylią - dla lubiących ostrzejszy smak.

Sos jogurtowo-koperkowy:

Do jogurtu naturalnego dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz, posiekany koperek i odrobinę ziaren słonecznika. Wszystko dokładnie wymieszaj. Sos gotowy.

Jeżeli nie lubisz oliwek to możesz je zastąpić odrobiną fety lub dość słonymi kawałkami kabanosa. Sałatkę proponuję serwować z grzankami.

Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. Dzięki Przemkowi uczę się powoli bo powoli ale robić potrawy z "Tego co mam w domu".Sałatkę tą zrobiłam z kurczaka upieczonego na patelni no i bez pepperoni.Bo po prostu nie lubię.Niebo w "GĘBIE!!!"Rewelacja.

    OdpowiedzUsuń