Produkty na 1 porcję:
Dorada:
- 1 dorada
- 2 plastry bekonu - boczku wędzonego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka masła
- 1 niewielka gałązka rozmarynu
- 2-3 małe gałązki świeżego tymianku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Dressing do ryby - także na jedną osobę:
- kilka liści świeżej bazylii
- 0,5 ząbka czosnku
- kilka pistacji
- oliwa z oliwek
- sól. pieprz
Sposób przygotowania:
Dokładnie zawijamy rybę w folię aluminiową, układamy na blaszce do pieczenia i wkładamy do piekarnika - 180'C. Po około 15 minutach pieczenia rozetnij folię aluminiową i odkryj rybę tak, aby temperatura miała łatwiejszy dostęp do ryby i jednocześnie spowodowała, że bekon, który został położony na rybie będzie chrupiący. Odkrytą rybę piecz jeszcze przez kolejne 10 min.
Międzyczasie jak ryba się piecze w piekarniku przygotuj dressing. Umyj kilka listków świeżej bazylii i wrzuć do moździerza ( oczywiście możesz użyć robota kuchennego ). Następnie dodaj szczyptę soli - najlepiej morskiej, szczyptę świeżo mielonego pieprzu oraz drobno posiekany czosnek. Dodaj około 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek i wszystko dokładnie zmiel do konsystencji płynnej. Dressing gotowy.
Teraz wyciągnij rybę z piekarnika i połóż ją na talerzu. Dorada jest dosyć duża więc pamiętaj o przygotowaniu dosyć sporego talerza. Rybę polej odrobiną dressingu. Doradę polecam podawać z pieczonymi ziemniakami oraz pieczonymi pomidorami lub sałatą z pomidorami cherry i oliwkami.
Smacznego :)
Ps: Jeżeli chcesz upiec pomidory w piekarniku na gałązce nie zapomnij polać ich wcześniej odrobiną oliwy, aby się nie przypaliły.
Wygląda apetycznie - może spóbuję jak smakuje w rzeczywistości :) Pozdrawiam - brat Jacek
OdpowiedzUsuń