night time cooking

night time cooking

środa, 26 czerwca 2013

Pieczarkowe wariacje czyli pieczarka z fetą, oliwką i papryczką zawinięta w boczuś.

    Pewnego dnia, kiedy byliśmy u znajomych na małym grillu, moja koleżanka zainspirowała mnie pytaniem - co można zrobić z pieczarką? W tym poście przedstawiam jedną z opcji. Oczywiście przepisów jest setki, ale akurat ten powstał z tego co miałem akurat w lodówce. Więc jeżeli nie chcesz być monotonnym i przyrządzić pyszną przekąskę na kolejną imprezę to ten przepis jest dla Ciebie.


Potrzebne produkty:

- pieczarki - z kapeluszami średniej wielkości
- feta
- oliwki
- słonecznik
- pesto - ja użyłem bazyliowe
- plastry boczku - bardzo cieniutkie
- czerwona cebulka
- sezam
- zioła prowansalskie
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
- koperek

Sposób przygotowania:

Fetę mieszamy  ze słonecznikiem i odrobiną ziół prowansalskich w osobnym naczyniu. Pieczarki dokładnie myjemy z nóżką. Ważne jest, aby nóżkę usunąć dopiero po umyciu pieczarki. Jeżeli umyjemy grzyby bez nóżki to woda dostanie się do środka kapelusza i wsiąknie w niego przez co pieczarka będzie bardzo wodnista. Następnie do kapelusza nakładamy odrobinę pesto (dosłownie pół łyżeczki), fetę wymieszaną ze słonecznikiem i ziołami - około jednej łyżeczki. Na to układamy jedną przekrojoną na pół oliwkę i kawałek papryczki - może być łagodna lub ostra według uznania. Tak przygotowaną pieczarkę zawijamy w plaster cieniutko pokrojonego boczku (najlepiej wędzonego) tak, aby zawinięcie było pod spodem kapelusza. Całość doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu i posypujemy odrobiną sezamu. 

Zawiniątka układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i polanej odrobiną oliwy, a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pamiętaj, aby ułożyć je tak, aby blaszki kapelusza były u/ do góry. Podczas pieczenia feta się rozpuszcza, a nie chcemy żeby wypłynęła nam cała z pieczarki. Pieczemy do czasu zarumienienia się boczku. Po upieczeniu pieczarki można posypać tartym parmezanem lub serem grano padano. 



Pieczarki podajemy na ciepło z odrobiną pesto, czerwonej cebulki i świeżym koperkiem.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz