night time cooking

night time cooking

poniedziałek, 28 października 2013

Gravlax - łosoś z grobu

 Zbliża się Halloween a wraz z nim wielkie szaleństwo z wymyślaniem potraw z dyni. Ja postanowiłem, że w tym roku dam spokój dyni i zrobię coś innego. Odkładany na później przepis w końcu doczekał się realizacji. Teraz żałuję, że zabrałem się za niego tak późno. Dla tej potrawy mogę się przeprowadzić do Szwecji! Nie wiem czemu, ale jakoś nieśmiało podchodziłem do tego dania. Może to dlatego, że robiłem je pierwszy raz, albo bałem się, że mi nie wyjdzie..? Ale udało się! Polecam wszystkim, którzy kochają jeść ryby - Gravlax (grav - grób, lax - łosoś). Wyśmienity smak. Miałem okazję jeść ten przysmak podczas pobytu w Szwecji. Zanim jednak zabrałem się za swój kawał łososia obejrzałem kilka filmów na youtubie, aby zaczerpnąć wiedzy. Przepis ten jest "udoskonalony" przez jednego z moich ulubionych kucharzy Jamiego Olivera. W oryginalnym przepisie nie znajdziecie buraków oraz chrzanu. Przepis poniżej.


Potrzebne produkty:\
- łosoś - jak najświeższy, bez ości, płetw i skóry
- sól morska
- cukier - ja użyłem brązowego
- starta skórka z 2 cytryn + sok z jednej cytryny
- pęczek posiekanego koperku
- świeży chrzan
- świeże zioła - jakie masz
- buraki surowe - ilość buraków zależy od wielkości ryby - potrzebne jest tyle, aby przykryć całą rybę.

Sposób przygotowania:

Rybę dokładnie umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Jeżeli ma skórę - zdejmij ją. Następnie włóż rybę do naczynia. 


Rybę posyp solą morską tak, aby utworzyła warstwę na całej powierzni ryby. 


Następnie posyp rybę cukrem. Użyj taką samą ilość cukru co soli (50/50). 


Następnie zetrzyj na drobnej tarce skórkę z cytryny oraz odrobinę świeżego chrzanu (nie używaj gotowego chrzanu ze słoika gdyż jest on juz doprawiony cytryną, cukrem i innymi przyprawami).


Świeże zioła ułóż na rybie.


Obrane ze skórki buraki zetrzyj na tarce. Warstwa musi "obejmować" całą rybę. Radzę to robić w rękawiczkach. Brunatny kolor potrafi się utrzymać na rękach jeszcze przez kilka dni. 


Następnie przykryj naczynie folią spożywczą i koniecznie przyciśnij rybę z góry czymś ciężkim. Ja użyłem butelek z wodą mineralną, ale można wykorzystac coś innego co dociśnie rybę. Ma to na celu wydobycie wody z łososia, ale też dociśnięcie wszystkich warstw ułożonych na rybie do samej ryby. Tak przygotowaną rybę włóż do lodówki i pozostaw na jakieś 2 doby.

Dawno temu Szwedzi zakopywali rybę w piasku przy plażach lub bagnach i pozostawiali nawet na pół roku. Była to forma konserwowania ryb wymuszona brakiem lodówek czy chłodni.

Po dwóch dobach wyciągnij rybę z naczynia, ściągnij warstwę buraków, chrzanu i całej reszty i wytrzyj rybę ręcznikiem papierowym.


Rybę kroimy w cienkie płaty. Podajemy ją z sosem jogurtowym z musztardą, miodem i koperkiem.


Przepis na sos:

Do naczynia wlej 200 ml jogurtu naturalnego, dodaj łyżeczkę miodu, łyżeczkę musztardy francuskiej, świeży koperek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj. 

Gravlaxa można jeść w formie kanapek z pieczywem, jako dodatek do sałaty lub jako przystawkę z samym sosem i grzankami.


A na koniec zobaczcie jak to przygotował Jamie Oliver :)


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam serdecznie! Właśnie trafiłam na Pański blog. Mam nadzieję że prowadzi go Pan nadal bo od jutra zaczynam wszystkie przepisy po kolei :-) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście :) Cieszy mnie,że ktoś to czyta :)
    Pozdrawiam P.

    OdpowiedzUsuń