night time cooking

night time cooking

poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Sałatka z cukinii z aromatycznym twarożkiem, ziołami i żurawiną

   Kolejna propozycja na wiosenny posiłek. Kolorowa i bardzo prosta do wykonania sałatka z cukinii z aromatycznym twarożkiem, ziołami i żurawiną


Potrzebne produkty - porcja dla dwóch osób:

- 1 średnia cukinia
- 150 gr twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka majonezu
- 1 serek wiejski
- kilka oliwek
- 2 łyżki stołowe sparzonej żurawiny
- pół czerwonej cebuli
- 2 łyżki stołowe sosu sojowego
- 3 łyżki stołowe słonecznika
- 3 pomidory koktailowe
- zioła prowansalskie
- parmezan lub inny twardy ser
- sól, pieprz do smaku
- odrobina płatków chilli

Sposób przygotowania:

Twaróg, serek wiejski i łyżeczkę majonezu włóż do miski i dokładnie wymieszaj. Dodaj sos sojowy, posiekaną drobno czerwoną cebulę, płatki chilli, słonecznik i zioła prowansalskie. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Zetrzyj odrobinę parmezanu lub innego twardego sera, połącz wszystko i posmakuj. Jeżeli będzie to konieczne dodaj odrobinę soli i pieprzu. Przyprawiamy na końcu gdyż zarówno sos sojowy jak i ser jest słony.

Umytą cukinię połóż płasko na desce do krojenia. Następnie obieraczką do warzyw zetnij paski po całej długości cukinii.


Tak przygotowane paski ułóż na talerzu jeden obok drugiego. Na cukinię nałóż cienką warstwę przygotowanego wcześniej twarożku. Posyp kilkoma owocami żurawiny i posyp odrobiną tartego parmezanu. 



Na górę połóż kolejną warstwę cukinii. Nałóż warstwę twarożku, żurawiny i parmezanu. Dodaj ćwiartki pomidorów, świeże zioła, oliwki, odrobinę płatków chilli i polej całość oliwą z oliwek. Na koniec dodaj odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz